Primăria va demola panourile ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După desfiinţarea teraselor din Parcul Herăstrău urmează acţiunea de curăţare a panourilor publicitare de pe spaţiile publice din Capitală Lipsa unor regulamente locale cu privire

După desfiinţarea teraselor din Parcul Herăstrău urmează acţiunea de curăţare a panourilor publicitare de pe spaţiile publice din Capitală

Lipsa unor regulamente locale cu privire la construirea şi amplasarea panourilor publicitare face aproape imposibilă curăţarea Capitalei de panourile publicitare.

Un panou publicitar poate fi dezafectat de reprezentanţii primăriilor după o sesizare făcută de inspectorii care patrulează prin Capitală. Pe acest lucru se bazează firmele de publicitate outdoor atunci când amplasează fără toate avizele panouri pe spaţiul public.

Astfel de exemple, prezentate ieri în ziarul "Adevărul", au constituit pentru reprezentanţii Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPA) un punct de demarare a unor controale.

Primarul general, Sorin Oprescu, a promis şi el declanşarea unor verificări în teren şi ulterior demolarea panourilor amplasate ilegal în Capitală.

Cârstea e pregătit de demolare

Potrivit unor documente emise de către ALPA, instituţia subordonată Consiliului General cere sprijinul Primăriei Capitalei şi primăriilor sector 5 şi 1 pentru desfiinţarea panourilor publicitare montate ilegal de către firma United Media şi de altele, precum Euromedia şi Affichage.

Directorul de la Parcuri, Virgil Cârstea, a mai precizat ieri că declaraţiile făcute de către preşedintele organizaţiei nonguvernamentale Ecocivica, Nicolae Rădulescu, potrivit cărora el ar fi "un şpăguitor" nu au niciun fundament: "Eu nu am nicio implicare în amplasarea ilegală a panourilor publicitare de pe spaţiile verzi administrate de Lacuri şi Parcuri".

Municipalitatea a ignorat sesizările

"Ani de zile am sesizat Consiliul General despre unele construcţii ilegale din parcuri, dar toate documentele au rămas pe undeva prin sertare", a explicat Virgil Cârstea.

Directorul ALPA a transmis ieri o solicitare către Direcţia Disciplina în Construcţii din cadrul municipalităţii, prin care cere sprijin pentru desfiinţarea panourilor publicitare din parcurile Herăstrău, Floreasca, Carol, Cişmigiu, Circului, Tineretului, Izvor şi din Orăşelul Copiilor. Şi Primăria Sectorului 1 a emis o somaţie de demolare a panoului pus de United Media pe spaţiul verde din zona Fântâna Mioriţa.

Legea spaţiului verde, dată prea târziu

Panourile din parcuri nu sunt însă total străine de semnătura lui Cârstea. "Autorizaţiile pe care Primăria Sectorului 1 le-a dat au venit după ce firmele solicitante aveau deja un contract de închiriere cu ALPA", a explicat şeful Serviciului Publicitate şi Autorizări, de la Primăria Sectorului 1, Răzvan Munteanu. Iar surse din domeniul outdoor spun însă că ilegalitatea apare atunci când închirierile se fac fără licitaţie publică, aşa cum ar fi legal.

Practic, demolarea majorităţii reclamelor de pe spaţiul verde din Capitală nu poate fi dusă prea curând la bun sfârşit, pentru că multe dintre firmele de publicitate au primit autorizaţii de la primăriile de sector înainte de a apărea Legea 24 care interzice orice construcţie în parcuri, scuaruri şi chiar aliniament plantat. "Este elementar faptul că nu putem aplica legea retroactiv şi că panourile care au fost ridicate cu ani în urmă nu mai pot fi demolate", a spus ieri directorul adjunct Ene Constantin.

Cu toate acestea, panourile amplasate pe spaţiile verzi şi fotografiate de reporterii "Adevărul" au fost montate recent, în urmă cu câteva săptămâni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite