Bucureşti: Primăria se mută în mijlocul aglomeraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece actualul sediu din Bulevardul Elisabeta are nevoie de consolidări, consilierii municipali au decis să se mute într-un turn de 14 etaje din sectorul 6. Bucureştenii care au treabă la primărie vor fi nevoiţi să străbată tot oraşul şi să se strecoare printre străzile blocate de lucrările de la Pasajul Basarab.


Timp de trei ani, primăria va funcţiona în Splaiul Independenţei, la numerele 291-293, aproape de căminele studenţeşti din Regie şi de complexul comercial Carrefour Orhideea. Accesul în zonă se face destul de greoi având în vedere că încă se lucrează la Pasajul Basarab, iar accesul pe podul de la Grozăveşti este blocat. De asemenea, circulaţia este închisă pe Splaiul Independenţei, paralel cu Dâmboviţa, la fel şi strada Vasile Milea.

Deşi este la marginea oraşului, noul sediu va costa municipalitatea 2,7 milioane de euro pe an, iar, după trei ani, primăria intenţionează să-l cumpere. În urma contractului de închiriere, municipalitatea va plăti 17,84 de euro pe lună pentru fiecare metru pătrat. Din cei peste 13.000 de metri pătraţi pe care îi are clădirea, vor fi închiriaţi 12.500. Astfel, rezultă o notă de plată de aproximativ 2,7 milioane de euro pe an.

Municipalitatea va trebui să plătească pe lângă chirie şi cheltuielile cu serviciile şi utilităţile, cele de salubrizare, precum şi impozitele şi taxele pe partea de clădire închiriată.

Imobilul este încă în construcţie şi are ca vecini un centru educaţional şi un restaurant. Clădirea aparţine societăţii Iliotomi Grup SRL, firmă al cărei administrator este Antonios Tsesmetzis. Conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului, firma are un capital social de 200 de lei, potrivit bilanţului pe anul trecut depus la Ministerul Finanţelor. Firma are datorii totale de 38,63 de milioane de lei, iar pierderile pe anul fiscal 2008 au fost de 4,36 milioane de lei.

Primăria va avea două sedii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va încheia un contract de leasing financiar pe 15 ani cu societatea care deţine imobilul din Splaiul Independenţei pentru ca aceasta să rămână în proprietatea municipalităţii chiar şi după consilidarea actualului sediu al primăriei.

Clădirea pe de Splaiul Independenţei nu este finalizată, iar muncitorii lucrează zi şi noapte. „Azi e duminică şi ei sunt la lucru, i-am văzut şi noaptea muncind, mai ales la etajele şase şi şapte“, spune un paznic din zonă.

Imobilul înalt de 14 etaje depăşeşte cu mult regimul de înălţime al zonei, unde se află mai mult case şi imobile de până în cinci etaje. Primăria nu se va muta prea curând deoarece lucrările de consolidare a actualului sediu din Bulevardul Regina Elisabeta vor fi începute după ce contractul de achiziţii publice va fi atribuit prin licitaţie deschisă. Consolidarea clădiri Primăriei Capitalei va costa 52,13 milioane de lei (12, 4 milioane de euro), iar licitaţia se va desfăşura în data de 19 noiembrie.

Videanu vs Oprescu

Predecesorul lui Sorin Oprescu, Adriean Videanu, a declarat în timpul mandatului său că lucrările de consolidare care urmau să se efectueze doar la subsolul clădirii nu vor afecta activitatea primăriei. Primarul Oprescu a spus, însă, că soluţia lui Videanu nu este fezabilă şi a decis că activitatea primăriei nu poate continua pe perioada efectuării lucrărilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite