Primăria Capitalei poate adăposti 70 de cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, oamenii străzii se încălzesc ziua în autobuze, iar noaptea preferă containerele. Fenomenul este aproape imposibil de controlat atâta vreme cât poliţiştii îi adună, îi trimit cu trenul acasă, iar cerşetorii se întorc în Capitală în câteva ore.

Din cauza gerului din ultima perioadă, persoanele fără adăpost au găsit o strategie prin care să nu stea mult timp în frig. În timpul zilei, până la ora deschiderii adăposturilor din Capitală, ora 17.00, ei îşi rezervă un loc în mijloacele de transport în comun, de unde abia dacă se încumetă să-i ridice cineva.

„Put, dom’le, de-ţi mută nasu’ din loc! Îşi pun nişte pufoaice pe ei şi nu le mai dau jos până la primăvară, iar noi trebuie să mai şi plătim bilet ca să îndurăm situaţia asta”, a spus, ieri, Codruţa Simion, o pensionară care circula cu autobuzul 205.

Cu toate acestea, nici bucureştenii nu se implică în puţinele campanii de eradicare a fenomenului cerşetoriei sau măcar de ridicare a aurolacilor care îngheaţă pe străzi. La patru zile de la anunţul Primăriei Capitalei, potrivit căruia bucureştenii sunt rugaţi să sune la numărul de telefon 021. 305 55. 50 dacă văd o persoană fără adăpost în frig, nimeni nu a contactat municipalitatea.

„Cel puţin pe tura mea, nu a reclamat nimeni că ar fi vreun cerşetor în pericol să îngheţe pe stradă”, a spus, ieri, centralista de la Primăria Municipiului Bucureşti.

Majoritatea sunt din afara Capitalei

Directorul Poliţiei Comunitare Sector 2, Dumitru Soare, spune că, oricât s-ar strădui agenţii, cerşetorii nu vor dispărea din Bucureşti. „Zilnic, împreună cu Salvarea, efectuăm patrule, îi luăm pe cerşetori de pe stradă şi îi ducem ori la spital, ori la adăposturile de noapte”, a declarat pentru „Adevărul” directorul Soare.

El a mai spus că pe cei care sunt din alte judeţe îi duc direct la tren, dar că, în două zile, oamenii străzii se întorc iar în Bucureşti. „În acest an am găsit pe străzile Capitalei aproximativ 70 de persoane fără adăpost, dintre care 40 erau din alte judeţe”, a completat Dumitru Soare.

Aurolacii, întâi pe la duş

image

Fosta parcare a Spitalului Municipal a fost ocupată de barăci pentru săraci  Foto: Marian Vilău



Ieri, la prânz, adăpostul de noapte pentru oamenii străzii, amenajat pe vechea parcare din curtea Spitalului Municipal, era gol. Asta nu pentru că nu ar fi existat solicitări, ci pentru că programul, potrivit gardianului de la poarta adăpostului, începe la ora 17.00 şi se termină dimineaţă, la prima oră.

„Vin foarte mulţi aurolaci. Pe la ora 16.30 este deja îmbulzeală, nici nu au loc toţi în barăci. Sunt îndrumaţi întâi către duşuri, apoi în containere, unde au şi căldură”, a mai spus paznicul.

Iarna aceasta s-a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza frigului în rândul oamenilor străzii. Potrivit statisticii serviciilor de ambulanţă, cifra persoanelor decedate s-a ridicat la 40.

„Mica Somalie”

Adăpostul din curtea Spitalului Municipal din Bucureşti, supranumit şi „Mica Somalie”, din cauză că este, de fapt, un spaţiu ocupat de containere, a fost amenajat în data de 10 noiembrie 2008. În cele zece containere se pot adăposti aproximativ 70 de persoane, potrivit site-ului Primăriei Capitalei, până pe şase februarie.

Paznicul a spus însă că cerşetorii pot sta noapte de noapte aici până la jumătatea lunii martie a acestui an. Locuinţele provizorii sunt îngrădite şi păzite atât pe timpul nopţii, cât şi ziua.

Cei care vin să se încălzească aici trebuie întâi să treacă pe la cabina cu duşuri şi abia apoi se pot duce la locurile de dormit. Alte adăposturi temporare pentru oamenii străzii găsim şi în sectorul 3, pe strada Ion Filibiliu nr. 12, în sectorul 2, pe Şoseaua Pantelimon, iar în sectorul 1, la „Casa Ioana“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite