VIDEO Prima staţie electrică de alimentare a maşinilor a fost inaugurată în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care se gândesc să-şi cumpere o maşină electrică nu trebuie să-şi facă griji că vor ţine prea mult prizele ocupate, fiindcă s-a deschis prima staţie de alimentare a autovehiculelor care “se hrănesc” cu energie electrică.

Românii care ţin la mediu pot să uite de maşinile poluante şi să-şi cumpere prima maşină electrică din ţară, Mitshubishi i-MiEV.  Dacă pentru un autovehicul, românii trebuie să scoată din buzunar în jur de 32.000 de euro, atunci când vine vorba să-şi alimenteze maşina la prima staţie inaugurată azi - pe strada Olteni – proprietarii pot doar să se caute de mărunţiş.

Cei care vor să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru un autoturism ecologic au un avantaj: plătesc la prima staţie de alimentare din ţară doar 5 lei ziua şi 3 lei noaptea pentru a face un drum de 100 de kilometri, spre deosebire de cei care au rămas la clasicele pecouri, unde un plin sare de 200 de lei.

Proprietarul primei maşinuţe ecologice este Comitetul Naţional Român CIGRE, care şi-a primit cheia tot în cadrul evenimentului.

Vouchere pentru românii verzi

Cei care mizează pe eco au şi unele avantaje prin Programul Rabla. Dacă vor să-şi cumpere un autoturism hibrid şi aduc la schimb o maşină veche primesc două vouchere, iar dacă vor să-şi achiziţioneze una electrică, primesc patru vouchere, în schimbul unei rable.

În ciuda optimismului oficialilor care au participat ieri la inaugurarea staţiei electrice, cei din afacerile cu petrol nu vor avea de suferit prea curând.

“Potrivit cartei verzi lansate de Uniunea Europeană, până în 2030, 50% dintre maşinile din circulaţie ar trebui să fie electrice, iar până în 2050, maşinilor poluante li se va interzice accesul în oraşele mari. Sigur, acesta este un scenariu optimist”, a visat cu ochii deschişi ministrul mediului, Laszlo Borbely, la inaugurarea staţiei.

Plata cu cardul

Cei care se gândesc serios să dea benzinăriile pe prize nu trebuie să-şi facă griji că există deocamdată o singură staţie de alimentare, fiindcă maşinile pot fi încărcate şi acasă. Accesul la staţia de alimentare se va face prin intermediul unui card personalizat, iar plata se va face cu cardul sau cu o cartelă pre-pay.

 “Trebuie să dăm o şansă producătorilor să producă aceste maşini şi cetăţenilor o şansă să poată folosi aceste vehicule”, a ţinut să menţioneze Laszlo Borbely.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite