A fost lansată prima rachetă românească în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat cu succes prima rachetă românească numită Helen 2. Decolarea acesteia s-a făcut de la bordul navei NSSL 281 Constanţa, de la o distanţă de 20 de kilometri de coastă.

Pregătirile pentru lansarea în premieră în România a unei rachete spaţiale au dat în sfârşit roade vineri, după două încercări eşuate, una în noiembrie anul trecut, iar cealaltă în luna august a acestui an. „A fost o încercare grea, dar foarte importantă pentru ţara noastră. Ceea ce s-a îmtâmplat sâmbătă a reprezentat obiectul românesc care a atins cea mai mare altitudine. Am mai avut două încercări care nu s-au finalizat din cauza vremii nefavorabile“, a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Dumitru Popescu.

Lansată din largul Mării Negre
Racheta şi balonul cu aer cald care a fost folosit la ridicarea acesteia în aer au fost încărcate pe vas încă din 7 septembrie, împreună cu aparatura necesară îndeplinirii misiunii. În urmă cu două zile, la bordul navei a fost îmbarcată echipa ARCA, iar începând cu ora 15.00 aceasta a început activarea echipamentelor electronice ale rachetei, a capsulei rachetei şi a capsulei balonului. După aproximativ două ore, ansamblul balon-rachetă a decolat, iar, când a atins altitudinea necesară, motoarele au fost pornite şi racheta a plecat spre spaţiu.
Preşedintele Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică susţine că prin lansarea rachetei Helen 2 au atins câteva obiective dorite de mult timp, precum ridicarea primei rachete româneşti în spaţiu şi realizarea primului zbor în cadrul competiţiei internaţionale de astronautică Google Lunar X Prize.

Rachetă complet ecologică

O altă realizare pentru ARCA a reprezentat faptul că echipa nu a vrut să închirieze lansator aşa cum multe altele au făcut, ci l-au construit chiar ei. „Am vrut să ne folosească pentru competiţie, dar şi pentru alte misiuni“, a mai spus preşedintele ARCA. De asemenea, motorul rachetei este complet ecologic, acesta funcţionând cu apă oxigenată.
Pe lângă posturile de monitorizare a activităţii generale, a datelor de zbor primite prin satelit, a datelor de zbor obţinute prin telemetrie radio şi postul de monitorizare manuală a zborului, membrii ARCA au avut la bord şi posturi de recepţie TV pentru camerele montate în capsula balonului şi în interiorul rachetei.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite