Prima parcare din ţară cu terenuri de sport pe acoperiş s-a deschis chiar lângă Arena Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima parcare supraterană din ţară cu terenuri de sport amenajate pe acoperiş este funcţională, începând de astăzi, în incinta complexului sportiv naţional, după o amânare de două luni de la ultimul termen anunţat. Investiţia se ridică la aproximativ 35 de milioanre de euro.

Parcarea supraterană de la Arena Naţională, sectorul 2, este practicabilă începând de astăzi. Darea în folosinţă a întârziat cu aproape două luni faţă de ultimul termen anunţat.

Construcţia proaspăt finalizată are o suprafaţă totală de 32.400 de metri pătraţi, 1.250 de locuri de parcare pentru autoturisme, iar pe acoperiş sunt amenajate un teren de fotbal, unul de tenis şi altul de baschet. Investiţia se ridică la aproximativ 35 de milioane de lei. fără TVA, iar banii rezultaţi din închirierea locurilor vor intra în buzunarul municipalităţii.

1,5 lei pe oră, locul de parcare

Potrivit primarului general, Sorin Oprescu, parcarea este funcţională atât pentru evenimentele sportive, cât şi pentru cele organizate în afara acestora. Noua construcţie dispune de câte o casierie la fiecare dintre cele trei niveluri, patru lifturi, grupuri sanitare, camere de supraveghere şi senzori de lumină.

image

CLICK pe fotografii pentru mai multe imagini cu parcarea unicat a lui Oprescu!

Căonform lui Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, sistemul folosit la construcţia parcării este o premieră. El permite ca o placă de beton să aibă grosimea de 20 de centimetri, în loc de 34 de centimetri, cât are în mod normal, dar să asigure aceeaşi rezistenţă. „Pe lângă alte dotări tehnice, rampele sunt prevăzute cu senzori de degivrare, care, în momentul în care temperaturile scad la 0 grade Celsius, sistemul se activează astfel încât autoturismele să nu derapeze", a explicat acesta.

Cât priveşte preţurile anunţate de municipalitate, un loc de parcare costă 1,5 lei pe oră. Riveranii vor avea şi ei acces tot timpul la parcare printr-un abonament al cărui cost urmează să fie stabilit. Regula nu va funcţiona în zilele dinaintea evenimentelor sportive disputate pe Arena Naţională. Persoanele care vor avea bilete la meciurile jucate pe stadion vor putea parca gratuit.

Terenurile construite pe acoperişul parcării sunt destinate publicului larg, dar şi antrenamentelor echipelor de fotbal şi ale şcolilor cu profil sportiv. Terenul de fotbal are un gazon sintetic format din trei straturi, de drenaj, de nisip şi de granule ecologice, fiind achiziţionat de la firma furnizoare de echipamente pentru Jocurile Olimpice. Preţul de închiriere nu a fost încă anunţat. De asemenea, terenurile sunt dotate cu garduri de protecţie, au vestiare şi duşuri, precum şi instalaţie nocturnă, pentru a fi folosite şi în timpul nopţii.

Lucrarea a fost executată de grupul de firme SC Bauunternehmung Granit GMBH & Unicon SA & SC Procema Engeneering SRL.

Parcarea de la Universitate, încă în lucru

Un alt proiect de amploare dezvoltat în Capitală, care are la rândul lui o întârziere de două luni la ultimul termen de predare anunţat , este parcarea de la Universitate. Sorin Oprescu a declarat, vineri, că aceasta va fi deschisă în luna septembrie.

Parcarea subterană din centrul Bucureştiului va avea tot trei niveluri, cu 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. Tariful care va fi practicat nu a fost încă stabilit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

Lucrarea pentru acest parcaj este realizată în parteneriat public-privat, contract ce presupune ca Municipalitatea să primească de la dezvoltatorul parcării, Interparking Spania, 4% din încasările anuale, dacă sunt mai mici de 470.000 de euro, sau 50%, dacă încasările sunt egale sau depăşesc 1.700.000 de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite