Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii vor plăti în această iarnă întreţinerea aproximativ la fel ca şi anul trecut, autorităţile decizând menţinerea acordării de subvenţiiPuse să afle câţi bucureşteni au venituri peste 2.000 de lei pentru a acorda subvenţiile la căldură diferenţiat, autorităţile s-au încurcat în calcule şi au decis ca şi anul acesta toatp lumea să plătească gigacaloria la preţul de anul trecut.

În luna martie a acestui an, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că RADET-ul este o „gaură neagră pentru buget”, iar subvenţionarea celor două regii, RADET şi RATB a dus la sufocarea modernizării oraşului. Primarul spunea pe atunci că va suspenda subvenţiile la apa caldă încă din vară.

Specialiştii au întocmit calculele şi a rezultat că bucureşteanul, nemaibenefiicind de subvenţia de la guvern şi nici de cea de la primărie, urma să plătească facturi duble în acest an la întreţinere. Potrivit lui Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat Urban, dispariţia subvenţiei însemna o creştere a preţului gigacaloriei de 250%, de la 119 la 298 de lei.

Debranşări duble faţă de anul trecut


Imediat, populaţia a început să ia măsuri, iar în luna iunie s-au înregistrat la RADET un număr dublu de cereri de debranşare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tendinţa s-a menţinut pe tot parcursul verii, astfel că pe lunile iunie, iulie şi august au fost depuse 1.800 de cereri de debranşare, de două ori mai mult decât cu un an în urmă. Autorităţile s-au gândit mai apoi să îndulcească puţin măsura şi au căutat soluţii pentru a oferi subvenţii doar persoanelor nevoiaşe, familiile cu venituri de peste 2.500 de lei pe lună, urmând să plătească preţul întreg al gigacalorei.

S-a schimbat schimbarea

Zilele trecute, primarul Oprescu anunţa însă că bugetul primăriei va suporta şi anul acesta subvenţia în aceeaşi proporţie ca anul trecut. Sursa banilor, care în martie erau gaură în buget, nu este foarte clară: „Vom lua de la parcuri, de pe la cimitire dar şi de la spitale şi şcoli. Din cele 600 de milioane de lei cât este totalul subvenţiei, Guvernul acoperă puţin peste o sută de milioane”, ne-a declarat Călin Murg, preşedintele Consiliului General Municipal.

Ceea ce i-a făcut pe edili să se răzgândească a fost faptul că nu s-a putut întocmi o situaţie cu veniturile bucureştenilor pentru a şti cui i se acordă sau nu subvenţie. „Am cerut la Ministerul Muncii o astfel de situaţie şi este foarte greu de întocmit. Dacă se va rezolva până în primăvară, va fi bine”, a declarat Mihai Becheanu, directorul RADET.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite