Premieră în domeniul autoturismelor electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare Proiectare Electrotehnică (ICPE), conduşi de doctorul Mihai Bădic, a prezentat astăzi, în Hala de Înaltă Tensiune a centrului, o premieră mondială în domeniul ştiinţific.

Aceştia au construit un sistem de înmagazinare rapidă a acumulatorilor cu energie folosită pentru maşinile electrice. Astfel, aparatele la care vor fi conectate automobilele electrice vor fi încărcate cu energie în decurs de două-trei secunde, faţă de 7-8 ore cât ar dura în mod normal.

„Am finalizat cel mai mare succes ştiinţific. Ne aflăm în faţa a două generatoare care furnizează energia impulsului, controlate din spate de un departament care prelucrează mii de ecuaţii la calculator“, explica, astăzi, Bădic, înainte cu câteva minute de a declanşa nişte descărcări înalte de tensiune care s-au putut vedea cu ochiul liber doar cât ai clipi odată.

Lansează invenţia în SUA

Acesta a mai spus că procesul la care s-a lucrat atâta timp nu este finalizat definitiv, şi că spre sfârşitul anului va fi gata şi va fi publicat şi prezentat şi în Statele Unite, acolo unde „băieţii sunt mai dinamici“, după cum susţine cercetătorul.

Premiera acestui experiment nu a fost aleasă aleatoriu. Tot astăzi se celebrează 60 de ani de când a fost fiinţat grupul ICPE, cel care a contribuit  la dezvoltarea ţării prin punerea în aplicare a unor proiecte fundamentale precum telecomanda centralizată a iluminatului public în România, construirea primului troleibuz articulat din România cu acţionare electrică, dar şi realizarea primului tronson de metrou din ţară, pe ruta Piaţa Unirii-Izvor, în 1975.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite