Pregătiţi-vă de scumpirea întreţinerii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea treptată a subvenţiei la termoficare va umfla factura cel mai probabil din ianuarie 2008 Evoluţia tarifelor la termoficare, gaze şi alte utilităţi va modifica preţurile la

Eliminarea treptată a subvenţiei la termoficare va umfla factura cel mai probabil din ianuarie 2008

Evoluţia tarifelor la termoficare, gaze şi alte utilităţi va modifica preţurile la întreţinerea din această iarnă. Potrivit calculelor Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), media întreţinerii pentru această iarnă va fi de 933 de lei/persoană la garsonieră şi de 2.663 de lei/ familie de patru persoane la un apartament cu patru camere. Diferenţele de preţ faţă de iarna trecută depind de deciziile primăriilor faţă de acordarea sau nu a subvenţiilor.

Aceste estimări, făcute de FAPR vizează apartamentele care sunt dotate cu contoare şi repartitoare. În cazul în care aceste facilităţi lipsesc, întreţinerea pentru toată iarna la o garsonieră este estimată la 1.297 de lei, iar pentru apartamentul cu patru camere la 3.975 de lei.

"Calculele făcute de noi includ subvenţia. În condiţiile acestea, întreţinerea este comparabilă cu cea de anul trecut. Fără subvenţie valorile pot fi mult mai mari", spune preşedintele FAPR, Radu Opaina. Potrivit cerinţelor UE, începând cu luna ianuarie 2008, statul român trebuie să renunţe treptat la subvenţia pentru termoficare.

Se dublează, dacă pică subvenţia

Calculele făcute de FAPR arată că o garsonieră cu repartitoare de căldură şi contoare individuale va avea o întreţinere de 82 de lei în luna septembrie, în timp ce în luna ianuarie 2008 factura este estimată la 213 lei. Cele mai mari creşteri sunt identificate la apartamentele cu patru camere şi patru persoane. Aici întreţinerea va evolua de la 241 de lei în septembrie la 604 lei în luna ianuarie.

Pentru un apartament clasic de trei camere şi trei persoane, întreţinerea din septembrie este estimată la 190 de lei, iar pentru ianuarie la 480 de lei. Calculele făcute de FAPR vizează asociaţiile de proprietari din întreaga ţară şi este luată în calcul o marjă de eroare de plus sau minus 10%, în funcţie de zonă.

Dacă în ţară, preţul mediu al gigacaloriei, fără subvenţie este calculat la 210 lei, pentru anul viitor, în Capitală el va oscila de la 121 de lei, până la cel mult 150 de lei, în funcţie de centrala care distribuie agentul termic către Regia de Termoficare (RADET), reiese dintr-un proiect de hotărâre aflat în dezbaterea comisiilor Consiliului General.

"Calculele noastre arată creşteri de câţiva lei noi faţă de anul trecut", spune viceprimarul Răzvan Murgeanu. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Habitat, Mihai Mereuţă, o iarnă grea ar putea încărca factura la termoficare. "Trebuie amintit că anul trecut am avut o iarnă blândă, iar consumul a fost undeva la 60% faţă de o iarnă grea", spune Mereuţă. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cred că subvenţia va fi menţinută cel puţin în Capitală, pentru că anul viitor urmează alegeri locale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite