Prefectul Capitalei, atac la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Atănăsoaei a declarat astăzi că bugetul Capitalei este nelegitim întrucât acesta este diferit de cel votat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Consilierii cred că bugetul a fost scris eronat în mod intenţionat, favorizând anumite instituţii. Acesta va fi din nou verificat, iar hotărârea de consiliu prin care a fost aprobat va fi modificată.

Solicitat de primarul general Sorin Opescu să constate legalitatea hotărârii de consiliu prin care s-a aprobat bugetul municipalităţii pe anul în curs, prefectul Mihai Atănăsoaei a descoperit mai multe nereguli ce pot constitui chiar fapte penale.

Astfel, analiza prefecturii a scos la iveală mai bine de 30 de situaţii în care suma de bani pentru unele instutituţii sau investiţii nu corespunde cu suma propusă şi aprobată de consilieri prin amenadamente, fiind în unele cazuri aceeaşi cu cea propusă iniţial de primarul general Sorin Oprescu.

Un astfel de exemplu se regăseşte la capitolul subvenţii pentru Centrul de Creaţie , Artă şi Tradiţie. În propunerea făcută de primarul Sorin Oprescu figura suma de 9.970.000 de lei, consilierii au decis reducerea acesteia la suma de 3.970.000 de lei iar în forma finală a bugetului întocmită de Direcţia de Buget din cadrul primăriei, subordonată primarului general, apărea suma iniţială, cea de 9.970.000 de lei.

Aceeaşi situaţie se mai regăseşte şi la subvenţiile de la bugetul de stat pentru compensarea creşterilor neprevăzute a preţurilor, la subvenţiile pentru Teatrul Metropolis, pentru Circul Globus, pentru Administraţia Cimitirelor dar şi pentru Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor, unde consilierii au aprobat reducerea bugetului de la 17 milioane, la 4 milioane însă în forma finală a bugetului, instituţia apărea tot cu un buget de 17 milioane.

Consilierii vor reverifica fiecare amendament

 „Asta nu mi se pare eroare umană pentru că am confruntat banda cu înregistrarea şedinţei cu amendamentul scris şi au coincis. Nu ştiu cum s-ar fi putut face o asemenea eroare. Vom lua fiecare amendament şi vom vedea cum a fost scris în forma finală”, a declarat pentru „Adevărul de seară”, Călin Murg, preşedintele CGMB cel care, de altfel, şi-a pus semnătura pe forma finală a bugetului.

”Am semnat la ora 2.00 noaptea, actul avea avizul Direcţiei de Buget şi al Direcţiei de Asistenţă Tehnică. Ar fi fost imposibilă verificarea întrebului buget. Am verificat doar prin sondaj anumite instituţii”, a explicat Murg.

Eroare de redactare sau greşeală intenţionată

Prefectul Capitalei nu s-a grăbit să tragă concluzia că ar fi vorba de greşeli intenţionate.

„În unele cazuri cifrele finale nu au nicio legătură nici cu cea a propus primarul, nici cu ce au votat consilierii. De exemplu, în bugetul alocat Palatelor Brâncoveneşti, care figurau în propunerea făcută de Primăria Generală cu suma de 4.645 mii lei, sumă ce a fost modificată de consiliu la 4.845 mii de lei, a ajuns în forma finală la 4.000,845 mii lei”, a spus prefectul.

Atănăsoaei a mai spus că dacă reprezentanţii municipalităţii au modificat cifrele cu intenţie, este vorba despre o faptă penală. Cu toate acestea, nu a sesizat organele de cercetare penală.







București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite