Praznic cu sarmale şi cozonaci pentru 300 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe oameni să se poarte frumos, să-şi găsească în linişte locul pe scaun, să fie atenţi la slujbă, pentru a nu mai apărea a doua oară în ziar.Zeci de bătrâni, femei şi bărbaţi au

pe oameni să se poarte frumos, să-şi găsească în linişte locul pe scaun, să fie atenţi la slujbă, pentru a nu mai apărea a doua oară în ziar.
Zeci de bătrâni, femei şi bărbaţi au venit, ieri, în jurul orei 8.00, la Biserica "Adormirea Maicii Domnului". Importanţa evenimentului a fost sporită şi de faptul că a fost hram. S-a pregătit multă mâncare. Au venit preoţi din comunele învecinate, iar slujba a smuls lacrimi bătrânelor prezente. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, oamenii s-au trezit încă de dimineaţă. Mai harnici au fost copiii, care au venit încă de la primele ore să se împărtăşească.

Articolul din Adevărul - la avizier
Părintele a vorbit frumos, spre încântarea bătrânelor, care îl lăudau fără încetare. Numai că vorbăria femeilor i-a cam deranjat pe preot şi pe dascăl, care le-au avertizat că opresc slujba. Dacă la Înviere, agitaţia era mare, ieri, bătrânele au fost mai liniştite, vâzându-şi de colivă şi de pomelnice. Liniştea din biserică a avut un motiv. Într-un reportaj apărut în Adevărul, în primăvară, de Paşte, am surprins gălăgia şi cearta bătrânelor pe scaune. De data aceasta, preotul bisericii a luat măsuri. A decupat articolul, l-a lipit la avizier şi a ţinut să-i avertizeze pe enoriaşi să se poarte frumos, pentru că nu vrea să mai apară la ziar.
Au fost aduse 50 de scaune noi (donaţie), fiecare cu pernuţa lui. Când se mai trezea câte o băbuţă să vocifereze, era imediat pusă la punct de oamenii care înţeleseseră mesajul preotului.

1.500 de sarmale, 80 de pâini şi 20 de kilograme de măsline
"Tot Mierlariul şi Odăiul au muncit aici", ne-a spus nea Niculae în timp ce aranja mesele pentru praznic. Oamenii din comună fac pregătiri de ani de zile şi au preluat obiceiul de la părinţii lor. Cumpărăturile le-au făcut cu o săptămână înainte, iar toată ziua de luni au preparat sarmale, chiftele, colivă. "Am avut 30 de kilograme de carne tocată, din care am făcut 1.500 de sarmale şi chiftele", ne-a explicat tanti Tudoriţa. Casa preotului a găzduit toate pregătirile pentru marea sărbătoare. Preoteasa nu a stat cu mâinile în sân, ci a muncit cot la cot cu suratele. Trezirea a fost dată la ora 5.00. "Vin oameni şi preoţi din vecini şi trebuie să iasă totul bine", ne-a explicat tanti Maria motivul pentru care trebăluia grăbită. În timp ce preotul cânta în biserică, în curtea de lângă sfârâia carnea pe grătar, mirosul şi fumul învăluind toată zona. Meniul a fost bogat, pentru 300 de persoane. "Anul trecut au venit 250, acum avem porţii pentru 300 de oameni", ne-a spus Maria. După slujbă, preotul s-a aşezat la masă alături de enoriaşii săi la o binemeritată sarmală şi un pahar de vin.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite