Povestea vinului, în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin Capitală şi-au făcut timid apariţia câteva wine-baruri unde se pot găsi zeci de sortimente de vin.

În Bucureşti nu sunt multe locuri în care te poţi bucura de un pahar de vin, într-o atmosferă plăcută, însă cele câteva localuri „nişate“ pe care le-am găsit încentrul oraşului încearcă să ofere o întreagă experienţă. Ele pun la dispoziţia clienţilor o „blibliotecă“ ce adună multe sortimente, prin care treci la indicaţiile de specialitate ale personalului calificat.

O licoare cu 1.000 de faţete

În spatele Mitropoliei constaţi diversitatea ale vinului, asta pentru că, pe strada 11 iunie, într-o casă din anul 1932, după cum spune unul dintre cei doi asociaţi, se află wine-barul „O mie de chipuri“. Renovat şi amenajat de Răzvan Adam şi Ştefan Ionescu, cei doi parteneri de afaceri, localul este aranjat ca un adevărat sanctuar al licorii. Sticlele sunt expuse pe pereţii încăperilor, parcă provocând să fie savurate. Wine-barul a fost deschis anul trecut în noiembrie, rafturile pentru sticlele de vin înlocuind ustensilele din atelierul de sculptură care se afla înainte acolo. Între timp, clienţii au devenit fideli.

„Avem vreo 600-700 de etichete“, spune Răzvan, în timp ce îi ghiceşte comanda unui client care tocmai a intrat şi urcă la etajul localului. E sigur că că clientul îşi doreşte un pahar de vin alb, demisec, şi aşa şi este.

Vinurile de la „O mie de chipuri“ provin din peste 20 de ţări din Europa, America şi Australia. În rafturi nu se găsesc sticle foarte scumpe, cea mai costisitoare costând doar 900 de lei, iar cea mai accesibilă - 30 de lei. „Oamenii vin aici să bea, nu ca să admire sticlele“, mai spune el.

Cafea cu „gust de struguri“

Periplul prin wine-barurile bucureştene continuă pe strada Covaci unde se află „Bruno Wine Bar and Cofee Shop“. Meniul de aici cuprinde peste 80 de feluri de vinuri – argentiniene, australiene, chiliene, franţuzeşti şi spaniole. Localul a fost deschis în februarie în 2009, „când am deschis, ştiam că nu mai e niciun wine-bar. În Bucureşti, cel puţin“, a spus Răzvan Marin, unul dintre cei patru asociaţi.
Vinul se poate comanda la pahar sau la sticlă. Preţul pentru un pahar de vin începe de la 9 lei şi ajunge la 26 de lei. „Mulţi vin, gustă şi cumpără o sticlă pentru acasă“, mai spune Răzvan.

100 de sortimente la Corelli

Tot în Centrul Vechi la câteva străduţe distanţă, pe Smârdan, se află Corelli Wine Bar. Localul micuţ are un design simplu şi curat. Mobilierul este compus din câteva mese înalte de bar şi, desigur, barul la care sunt aşezate sticlele de vin.

„Totul a început din pasiune. Patronul importă vinuri din Portugalia şi Italia, astfel i-a venit ideea de a deschide locul“, spune Denisa Panainte. „Avem peste 100 de sortimente, dar noi ne axăm mai mult pe vinurile pe care le importăm noi“, adaugă tânâra. Cele mai ieftine vinuri de pe rafturile din Corelli Wine Bar sunt cele portugheze - Arca Nova, Poleiros sau Carlos do Tanha - care costă 42 de lei.

La polul opus se află o sticlă de Solaia de 1.600 de lei. „Vinuri au fost alese pentru ca toată lumea să îşi permită. Pentru două persoane consumaţia te duce la 50 de lei“, explică Denisa. Totodată în Corelli Wine Bar au loc, în fiecare miercuri, degustări – în această săptămână fiind degustate vinuri din California.


Ce serveşti la un pahar cu vin la bar

Interesul românilor faţă de vin s-a dezvoltat în ultimul timp, susţine Cezar Ioan, iniţiatorul proiectului vinul.ro. „Faţă de acum un an şi jumătate când nu era niciun wine-bar, acum clar avem despre ce să vorbim. Putem deja să numărăm pe o mână câteva localuri“, spune jurnalistul.
Acesta consideră că aceste baruri sunt potrivite pentru întâlniri cu prieteni şi, desigur, cu un vin bun. „Este un prilej foarte bun să porţi discuţii în jurul unui pahar. Cei interesaţi pot urmări degustările gratuite organizate de aceste localuri unde pot să afle mai multe despre tot ce înseamnă această băutură“, adaugă Cezar.
În ceea ce priveşte combinaţia dintre „licoarea lui Bachus“ şi mâncare, acesta spune că nu există o lege scrisă. „Trebuie să îţi placă ţie. Desigur, este sfatul clasic: vin roşu la carne roşie, iar cel alb la carne albă. În plus, sunt mulţi care după un platou de brânzeturi beau un vin roşu. Eu consider însă că merge mai bine un vin alb, vechi“, explică Cezar Ioan. 
Piaţa wine-barurilor s-a dezvoltat, culmea, invers – mai întâi au fost locurile şi apoi a început să vină şi publicul. „Românii acum încep să descopere. Până acum sunt mai mulţi străini care frecventează astfel de localuri. Aceştia aduc de obicei şi câte un amic român“, povesteşte jurnalistul. Ideea lui este susţinută şi de către unul dintre cei doi asociaţi de la „O mie de chipuri“ Răzvan Adam. „Clienţii noştri fideli sunt străini care îşi aduc şi prietenii din ţară“, spune Răzvan.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite