Povestea unuia dintre cele mai complexe ceasuri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mathias Buttet, directorul de creaţie-tehnică al brandului Hublot şi creatorul Antiquiterra, a povestit momentele grele prin care a trecut pentru a da viaţă unui ceas de milioane de euro.

Ceasul Antiquiterra este, mai înainte de toate, o operă de artă. Şi asta pentru că ceasul este o replică în miniatură a unui mecanism antic descoperit la începutul secolului 20 în Marea Egee, lângă insula Antikythera.

Considerat a fi unul dintre cele mai complicate antichităţi existente în lume, Antikythera este un mecanism în forma unui ceas, de circa 2.000 de ani vechime, construit de însuşi Arhimede şi care era capabil să prezică cu exactitate eclipsele de soare şi de lună. „Antikythera putea să calculeze datele eclipselor cu o precizie de o zi la 76 de ani. Noi, civilizaţia, am avut nevoie de sateliţi pentru a atinge o astfel de precizie", a spus Mathias Buttet. „E ca şi cum Indiana Jones ar găsi într-un sarcofag egiptean un telefon mobil. Obiectivul meu a fost să formez ultimul număr şi să vedem cine răspunde. Şi a fost Arhimede", a adăugat directorul de creaţie-tehnică al lui Hublot.

Divorţ pentru Antiquiterra

Buttet a trecut prin momente grele din viaţa lui pentru a da viaţă conceptului Antiquiterra. „După multe nopţi nedormite în care am încercat să-mi dau seama ce face dispozitivul găsit în mare, fosta mea soţie m-a întrebat «ce alegi, Antiquiterra sau pe mine», şi am ales Antiquiterra", povesteşte acesta. Crearea ceasului a durat nici mai mult, nici mai puţin de patru ani.



În prezent, există două astfel de ceasuri, unul expus în Muzeul de Istorie din Atena, unde se află şi dispozitivul original, iar celălalt, în Muzeul de Arte din Paris. Directorul de creaţie-tehnică al brandului Hublot a declarat pentru „Adevărul" că se vor mai produce încă două ceasuri Antiquiterra, dintre care unul va fi păstrat pentru Muzeul Hublot din Elveţia, iar ultimul va fi scos la licitaţie, cu un preţ de pornire de 1,5 milioane de euro.  Mathias Buttet a spus că profitul care va fi înregistrat la licitaţie va fi donat Muzeului de Istorie din Atena pentru protejare artefactului original, dar şi că cele 12 mecanisme pe care le încorporează ceasul Antiquiterra nu se găsesc în nicun ceas de pe pământ.

Mathias Buttet

Mathias Buttet, inginer de microtehnică de meserie, a lucrat pentru Vacheron Constantin şi Franck Muller. El este fondatorul BNB Concept şi Confrerie Horlogere, companii producătoare de ceasuri de lux care au avut o abordare inedită în conceperea unor ceasuri unicat, râvnite de cei mai mari colecţionari de pe planetă. Mathias Buttet este directorul de creaţie-tehnică Hublot şi „creierul" unuia dintre cele mai scumpe ceasuri de lux din lume, Antiquiterra.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite