Povestea terifiantă a lui Nati Meir: parlamentar, candidat la preşedinţie, infractor şi sinucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nati Meir, afaceristul israelian care a candidat la preşedinţie fără să ştie imnul ţării, a trăit în România probabil cel mai rău coşmar al său. Din antreprenor şi parlamentar acesta a ajuns, de-a lungul timpului, infractor şi sinucigaş.

Nati Meir s-a născut la data de 23 mai 1955, în oraşul Haifa din Israel. Părinţii săi erau emigranţi din România. Mama s-a născut în oraşul Tulcea, iar tatăl său, Iulius Meir, în satul Bucium (Valea Ursului). 

Afaceristul a absolvit Facultatea de Matematică şi Facultatea de Inginerie de Maşini din Beer Şava (Israel), în 1980. A lucrat apoi ca profesor de matematică şi ofiţer în armata israeliană. Între anii 1985-1987 a fost găsit vinovat de 80 de cazuri de escrocherie şi a fost condamnat la 30 de luni de închisoare.

În 1996, acesta a părăsit Israelul şi a vizitat mai întâi Germania, iar apoi România. În ţara noastră, Nati Meir a înfiinţat două firme, una care se ocupa cu plasarea forţei de muncă în Israel şi alta de pază şi protecţie. Ulterior, afaceristul a ajuns să investească alături de Irinel Columbeanu.

Consilier în Partidul România Mare

În 1999 Nati Meir îşi obţine cetăţenia română, iar în 2003 este numit în funcţia de consilier pentru probleme de politică externă al preşedintelui Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor. În legislatura 2004-2008 este ales ca deputat de Tulcea din partea Partidului România Mare, însă în iunie 2007 îl părăseşte pentru Partidul Democrat, unde a performat doar două săptămâni. După părăsirea partidelor a ajuns deputat independent în Parlament.

În 2009, Nati Meir îşi depune candidatura la Preşedinţie. „Aici e casa mea, aici s-a născut şi părinţii mei, aicea s-a născut şi strămoşii mei şi aicea vreau şi eu să mor. Eu ştiţi că cineva din voi spune că-i mişto, că n-are nici o şansă. Ne vedem în noiembrie şi ţine-ţi minte trei cuvinte: Nati Meir, preşedinte!!!", declara deputatul.

Tot în 2009 însă, afaceristul a fost reţinut pentru înşelăciune, în urma unui flagrant organizat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate. Potrivit autorităţilor, acesta promitea unor persoane că le va ajuta să obţină credite bancare, în schimbul unor comisioane. Victimele însă primeau banii direct de la Nati Meir, plăteau comisionul, dar constatau apoi că banii erau falşi.

Tentativă de sinucidere pentru o carte  

În 2012, fostul candidat la Preşedinţie a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare de Tribunalul Galaţi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul său, Or Meir, a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la această infracţiune, după ce aceştia au petrecut un an în arest preventiv la Penitenciarul Galaţi. Decizia însă nu a fost una definitvă, iar Nati Meir a atacat-o cu apel la Curtea de Apel Galaţi.

Mai mult, fostul parlamentar a încercat să se sinucidă cât timp a stat după gratii, pentru că nu îi erau permise vizitele şi nu era ajutat să scrie o carte.

În ianuarie anul curent, acesta a participat la protestul din Piaţa Universităţii.

Mai târziu, în iulie 2012, Nati Meir s-a instalat în faţa sediului de campanie al lui Traian Băsescu, declarând ca va face greva foamei până când preşedintele suspendat al României va fi demis.

Azi, 1 august 2012, în urma unor descinderi ale procurorilor, Nati Meir este acuzat că ar fi coordonat o reţea de persoane care înşela oameni cu promisiunea obţinerii unor locuri de muncă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite