Povestea incredibilă a lui Cristi: a copilărit pe străzi şi în canale, iar acum e student la Limbi Straine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Dumitriu (21 de ani) s-a înscris la Facultatea de Limbi Străine după ce a scăpat de condiţia de „om al străzii“. Ambiţia personală de a reuşi în viaţă şi sprijinul oferit de Organizaţia Umanitară Concordia i-a transformat viaţa lui Cristian Dumitriu (21 de ani), după ce acesta a trăit o vreme pe străzile Capitalei.

A trebuit să îndure aici o altă formă de supravieţuire, după ce a a fost aruncat în spirala oamenilor deznădăjduiţi şi fără adăpost, timp în care principalul „inamic“ s-a dovedit a fi chiar anturajul.
„Cu ajutorul celor care m-au susţinut, mi-am dat seama că merg într-o direcţie bună, şi că nu ar trebui să aleg altceva“, îşi aminteşte băiatul. Şi, culmea, spune că deşi a trăit în condiţii vitregite, atât în perioada copilăriei, cât şi după, nu a simţit că-i lipseşte niciodată nimic. Acum, tot timpul şi-l umple studiind, pentru că tânărul s-a înscris la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti, unde studiază limbile germană, franceză şi catalană, cu specializarea de Interpret, Terminolog şi Traducător.

A jucat într-un film

„Majoritatea voluntarilor care vin la noi la centru sunt din Austria şi Germania, şi astfel se vorbim germana destul de des între noi. Iar această abilitate a devenit o pasiune şi o motivaţie pentru viitorul meu“, spune Cristian. La facultate colegii nu l-au privit suspicios când au aflat că a fost nevoit să doarmă pe străzi, deşi se aştepta la asta, ştiind de la alţi colegi de-ai săi mai mici, care umblă la şcoală, că există o discriminare faţă de copiii proveniţi din casele de copii.  

Acum Cristian poate vorbi cu capul sus despre realizările sale. Cel mai recent proiect în care s-a implicat este un film realizat de un producător din Viena. „Subiectul peliculei îl reprezintă originile rromilor care vin din India. Un muzicant rrom, născut în Viena, merge în India pentru a-şi cunoaşte rădăcinile. Cu formaţia Jamoja (Să-i dăm bice!, în limba română), din Concordia, am mers şi am participat la realizarea filmului. Important de amintit, toţi membrii formaţiei suntem rromi“, explică, fără fără nicio rezervă, tânărul.

Copilărie nefericită

Familia lui de la Focşani a rămas de domeniul trecutului, singurul lucru pe care şi-l aminteşte este copilăria tristă care i-a fost oferită. „Familia din care provin a fost întotdeauna fără posibilităţi financiare, şi cu <<probleme>> în general. În sensul că tatăl meu consuma foarte mult alcool, era violent, iar mama nu prea avea timp de noi”, îşi aminteşte el.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Te-ai gândit vreodată să pleci din ţară?

Da, în Austria. Acolo am avut mereu experienţe frumoase. Însă nu ştiu, dacă aş putea rămâne acolo. Ca în România nu mă simt niciunde.

PROFIL

Născut. 12.08.1988, Focşani.
Studii. Facultatea de Limbi Străine, Universitatea din Bucureşti.
Familie. Mai are şapte fraţi.






 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite