Poteraş, prins în „ruleta terenurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, a fost ieri audiat de procurorii anticorupţie într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. Printre beneficiarii „afacerii” se numără şi Fabian Schwartzenberg, fratele fostului soţ al Mihaelei Rădulescu, iar terenul în cauză se află pe aceeaşi stradă cu Primăria Sectorului6.

Procurorii DNA au început în octombrie anul trecut urmărirea penală pe numele primarului sectorului 6 Cristian Poteraş, Gheorghe Floricica, secretar, şi în cazul altor patru funcţionari publici, membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar, Stefan Preda, Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea. Concret, procurorii DNA acuză angajaţii primpriei că în anul 2006 au atribuit ilegal unor persoane terernuri din posesia statului în suprafaţă toatală de aproximativ 60.000 de metri pătraţi.

Amplasare la voia clientului

Persoanele care revendicau dreptul de proprietate indicau locuri de teren amplasate în nordul Bucureştiului, în Militari, în comuna Măgurele sau pe strada Valea Oltului, însă Primăria i-a făcut proprietari pe loturi de teren amplasate în zone din sectorul 6 precum Splaiul Independenţei, Bulevardul Iuliu Maniu, Calea Plevnei, Calea Giuleşti şi pe Strada Sibiu.
Cei care au pus mâna pe ele sunt Cezar Căpăţână, Serban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Radulea, Elena Nafornita şi Gheorghe Jianu.

Fratele lui Elan vecin cu Primăria

La cinci zile de la retrocedare, terenurile au fost vândute la trei intermediari Grecu Lucian Viorel, Pandor Valeriu şi Fabian Schwartzenberg. Acesta din urmă este fratele fostului soţ al Mihaelei Rădulescu şi a cumpărat de la familia Căpăţână 22.280 de metri pătraţi situaţi pe Calea Plevnei, la câţiva metri de sediul Primăriei Sectorului 6.
Anchetatorii arată că terenurile propuse şi în final atribuite nu aveau niciun element de corespondenţă cu terenurile revendicate şi că acestea fie nu erau la dispoziţia subcomisiei, în sensul că făceau parte din domeniul public al statului, fie constituiau domneiul public al Municipiului Bucureşti. Unul dintre numele implicate în scandal.

Legalitatea, verificată de Mantale

În replică la toate acuzaţiile, primarul Poteraş ne-a declarat: „Angajaţii şi-au făcut datoria aşa cum impune legea. Noi, membrii subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar am făcut nişte propuneri Prefecturii. Nu noi am dat titlul de proprietate”.

Poteraş a mai adăugat că procurorii nu fac decât să alimenteze scandaluri de presă anchetând „anumite persoane”. În replică, Mioara Mantale, prefectul Capitalei de la acea vreme spune că treaba instutuţiei pe care o conducea era să verifice legalitatea dreptului cetăţenilor de a intra în posesia terenurilor şi că nu prefectura decide ce terenuri se atribuie. „Noi nu indentificam locul, acest lucru revenea în răspunderea cadastrului sectorului 6”, ne-a declarat Mioara Mantale, actualemente inspector guvernamental, adăugând că nu a fost chemată la DNA. 









București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite