Postul îi arde la buzunar pe credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda pensiilor mici, bătrâni sunt cei care cumpără, de obicei, produse de post, potrivit comercianţilor.

De săptămâna aceasta, ortodocşii şi greco-catolicii au intrat în Postul Paştelui. Puţini sunt însă cei care reuşesc să ţină tot postul, iar unul dintre motive îl reprezintă şi preţul destul de piperat al alimentelor care se pot mânca în această perioadă. În medie, pentru produsele de post, cumpărătorii scot din buzunar cu peste 10% decât pentru produsele din carne şi lapte.
Cei care nu pot sta departe de carne pot cumpăra produse din soia pentru a amăgi foamea. Astfel, pe rafturile magazinelor există pateu de soia, la 4 lei suta de grame, parizer  vegetal, 5 lei/kg şi crenvurşti, 5 lei un pachet cu cinci bucăţi. Pateul normal costă aproximativ 3 lei, suta de grame, un kilogram de parizer poate fi cumpărat cu 3,5 lei, iar un pachet de crenvursti obişnuiţi costă 4 lei.

Nu numai carnea poate fi înlocuită în post, ci şi brânzeturile. Deşi nu are deloc acelaşi gust, caşcavalul de post costă aproximativ 18 lei/kilogramul. Cel obişnuit costă până în 14 lei kilogramul.

Nici fructele şi legumele nu sunt chiar ieftine pentru cei care se orientează mai mult către acestea, în post. Un kilogram de ciuperci costă 7,99 lei, fasolea 6 lei, castraveţii şi ardeii graşi 10 lei, roşiile 5,5 lei, conopida 6,5 lei, iar varza şi ridichile în jur de 3 lei. În ceea ce priveşte fructele, nectarinele sunt 20 de lei, căpşunile 25 de lei, strugurii 12,5 lei, perele 6,5 lei, grepfruturile 5 lei, kiwi 6 lei, bananele 4,5 lei, iar portocalele 3,5 lei. Cele mai ieftine produse de post de pe piaţă sunt cartofii care costă 1,5 lei/ kg şi merele, care pot fi găsite şi cu 2 lei kilogramul.

“Aş fi vrut să ţin şi eu tot postul că aşa este bine, dar e cam scumpă piaţa. Aşa că o sa mănânc de post doar miercurea şi vinerea”, ne-a spus o bătrânică din zona de vest a oraşului. Comercianţii spun că cea mai mare căutare în această perioadă o au ciupercile şi fasolea. “Pensionarii sunt cei care cumpără, în general, alimente de post. Pentru că acestea sunt destul de scumpe, ei ne cer în general o jumătate de kilogram sau un kilogram, pentru a face o mâncărică”, ne-a zis o vânzătoare de la Piaţa Nord.

Postul Paştelui sau Postul Mare, cum se mai numeşte, ţine pînă pe 19 aprilie. Postul Paştelui este cel mai restrictiv şi mai lung din calendarul ortodox. Acesta are doar două dezlegări la peşte, pe 25 martie, de Buna Vestire, şi pe 20 aprilie, de Florii. În rest sunt interzise carnea, lactatele, ouăle şi vinul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite