Portret Şerban Dâmboviceanu face vin românesc din viţă franţuzească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trăit cinci ani în Franţa şi acolo a învăţat să cunoască şi să iubească vinul. S-a întors acasă şi vrea ca din pământ românesc să scoată un vin care să uimească chiar şi gusturile fine ale francezilor.

A terminat Şcoala Centrală, profilul bilingv şi a primit o diplomă care era recunoscută în Franţa. Aşa că s-a decis uşor ca facultatea, mai specific Dreptul, să-l facă în Franţa cu gândul ca apoi să revină în ţară şi să profeseze. S-a angajat mai apoi la o firmă franceză care-i dădea oportunitatea să călătorească foarte mult, astfel încât o vreme a trăit în Polonia şi în Italia. Apoi a vrut să vină acasă. La întrebarea „de ce?” răspunde cu o naturaleţe dezarmantă: „Pentru că îmi place aici, am prieteni şi familie. Ştiu că lucrurile în ţara asta nu sunt cum ar trebui să fie dar le accept aşa”. Apoi a trebui să-şi deschidă o afacere şi de aici începe povestea „Corcova”.

Corcova lui Mihai Viteazu

A ales să facă vin, crezând că această activitate aduce mai mult cu un hobby relaxant, practicat în weekend. În urmă cu cinci ani, împreună cu asociatul său Michael Roy şi prin fonduri europene, a renovat cra,ele de la Corcova şi a cumpărat 12 hectare de pământ de la fostul IAS: A urmat an după an plantarea mai multor soiuri nobile, pe suprafeţe însumând astăzi 55 de hectare, după analize de sol făcute în Franţa. Soiurile alese precum Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Musac Ottonel sunt aduse din Franţa. „În secolele XV şI XVI arealul se bucura deja de un anumit presigiu, de vreme ce Mihai Viteazu încredinţa vii la Corcova boierilor săi apropiaţi. Adevărata glorie a fost însă cunoscută la Corcova la sfârşitul secolului XIX, graţie eforturilor fraţilor Bibescu. Numele Corcova este pomenit de însuşi Proust în scrisorile sale”, spune, cu mândrie, bărbatul.

Istoria renaşte

Datorita lui, istoria reîncepe. A modernizat cramele, a plantat viţă de vie de la nord la sud pentru ca via să aibă o expunere mai îndelungată, iar strugurii se bucură de cea mai mare grijă. „Ciorchinii sunt culeşi manual, sunt sortaţi şi apoi aşezaţi în lădiţe. Alegerea boabelor se face manual, la masa de triere, astfel impurităţile sunt excluse din procesul de vinificare. Mânuirea delicată a strugurilor asigură sinceritatea vinului.”, mai spune Şerban. Afacerea cu iz de hobby s-a transformat într-un job full time, astfel încât tânărul nu mai are vreme de nimic altceva. Satisfacţia pe care o are atunci când cineva îi gustă vinul şterge orice urmă de efort: „Mă bucur atunci când oamenii se bucură de vin. În Franţa, oamenii în preţuiesc şi la ei e foarte important ca el să facă pereche cu mâncarea. Nu e nimic ciudat ca, dacă la o masă se servesc mai multe tipuri de mâncare, să se consume şi tot atâtea tipuri de vin”, spune Dâmboviceanu. Din recolta din 2008, a rezultat o producţie de 65.000 de sticle. Deocamdată îl comercializează în magazinele de vin specializate, însă visul este ca numele de Corcova-Dâmboviceanu să fie cunoscut şi în ţările străine.     

Ce-i place:
„Natura şi liniştea, călătoriile, să cunosc oameni”, răspunde Şerban. Pentru călătorii însă nu mai are foarte mult timp dar crede că acest lucru se va remedia pentru că va fi ambasadorul vinului său şi încearcă să-l introducă mai întâi pe pieţele din Polonia şi Franţa.

Ce nu-i place
Aici se poticneşte puţin pentru că sunt puţine lucruri care-i displac. „Nu citesc ziare de scandal, şi nu mă uit la televizor. În general, ignor tot ce înseamnă bârfă şi dezordinea în sensul strict şi figurat”. 

CV

Data şi locul naşterii: 31 martie 1976, Bucureşti
Studii: Facultatea de Drept de la Strasbourg
Profesie: jurist şi producător de vin
Familie: necăsătorit, are un frate, Vlad, care lucrează în publicitate


București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite