Pompierii de aviaţie - îngerii de pe „Henri Coandă“ (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de militari antrenaţi special este gata să intervină în cazul unui dezastru aerian pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din OtopeniPompierii de aviaţie sunt, de fapt, foşti sportivi de performanţă. Aceştia fac simulări în fiecare lună, în care exersează tehnici de acţiune în cazul unor dezastre aeriene.

Serviciul de Salvare şi Stingere a Incendiilor există din 1965, fiind înfiinţat odată cu aeroportul, şi are 56 de angajaţi. Pompierii, care sunt foşti sportivi de performanţă, fac simulări în fiecare lună pe Aeroportul din Otopeni. „Aeronavă cu motor dreapta incendiat!“, „Confirmăm apelul! Plecăm spre «Da Vinci»!“. Aşa sună semnalul de alarmă primit şi confirmat de către echipele de pompieri aerieni, în timpul unei simulări desfăşurate pe una dintre pistele aeroportului.

Din 2008, atunci când o aeronavă Romavia, ce efectua o cursă Timişoara-Bucureşti a ieşit de pe pistă, acest semnal receptat prin staţii nu reprezintă decât un exerciţiu. În cazul intervenţiei din 2008, la bordul avionului se aflau şase membri ai echipajului şi 67 de pasageri, însă nimeni nu a fost rănit, iar pompierii au efectuat evacuarea în siguranţă.

Simulările pompierilor de aviaţie se efectuează lună de lună pe o aeronavă abandonată de 15 ani, lângă piste, zonă ce poartă denumirea unui fost restaurant comunist ce se numea Leonardo Da Vinci.

Foto: Mircea Păun

image

Lecţie de eroism fără audienţă

În decurs de trei minute de la lansarea apelului, militarii trebuie să se echipeze şi ajungă într-un colţ al pistei în care se anunţă probleme. Orice simulare este luată în serios, pompierii de aviaţie comportându-se ca într-un caz de real de urgenţă. „Niciodată nu plecăm din unitate gândindu-ne că este doar simulare. Am trăit câteva incidente la sol suficient de dure încât să ne ţină mobilizaţi mult timp de-acum încolo“, ne-a declarat Florin Oprea, unul dintre pompieri, care lucrează în această branşă de 16 ani.

A fost sportiv de performanţă vreme de 14 ani, a jucat la o echipă de fotbal, însă, recunoaşte că antrenamentele draconice pe care le face cu Serviciul de Salvare şi Stingere a Incendiilor este o lecţie de eroism care nu s-a predat până acum la televizor.

image

Recrutări cazone

Militarii nici nu mai simt greutatea echipamentelor grele de zeci de kilograme, menite să reziste şi până la 1.000 de grade vreme de 15 minute, şi nici măştile de aer care-i obligă să respire ca-n pumn, în timp ce stau legaţi cu nişte coarde de siguranţă, unii de alţii. „Misiunea este una singură. Trebuie să salvăm eventualele victime de la bord şi să stingem incendiul. Dispunem de autospeciale superperformante şi echipamente la standarde europene, care ne fac misiunea mult mai uşoară. În orice caz, pompierii care sunt recrutaţi în unitatea noastră sunt selectaţi după mai multe probe fizice care aduc cu recrutarea în armata americană“, completează foarte serios şeful unităţii, Damian Octavian, multiplu campion la atletism.



Se antrenează noaptea

image

Pompierii de aviaţie trebuie să fie în gardă 24 de ore din 24, motiv pentru care exerciţii de simulare se fac chiar şi noaptea. Un exerciţiu general, în care sunt implicate mai multe servicii de salvare precum ISU şi Crucea Roşie are loc din doi în doi ani. Fiecare aeroport internaţionale din ţară dispune de un astfel de serviciu menit să intervină în cazul în care este nevoie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite