Poliţiştii şpăgari de la Secţia 1 şi 3 din Capitală au fost trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii şpăgari cu apucături de mafioţi au fost trimişi în judecată pentru 26 de infracţiuni de luare de mită şi alte infracţiuni de complicitate la prostituţie.

Modul de operare al agenţilor de poliţie din cadrul Secţiilor 1 şi 3 era următorul:

Agentii de politie se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei, si aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege (contravenţii şi infracţiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei.

Erau selectate în trafic anumite autoturisme - din categoria superioară sau de lux (BMW, Mercedes, Porche, Nissan etc.) -, astfel: fie le surprindeau direct în timp ce încalcă o normă legală; fie le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe – de ex. ITP expirată – le urmareau şi le opreau, apoi îl verificau şi pe conducătorul auto; fie, sub diferite pretexte/motive, opreau direct astfel de autoturisme şi verificau atât autoturismele cât şi conducătorii auto.

În urma verificărilor, erau stabilite normele încălcate şi sancţiunea care în mod normal ar trebui aplicată pentru respectiva faptă (contravenţie sau infracţiune). Se aduceau la cunoştinţa conducătorului auto aceste aspecte (de regulă, unul dintre membrii echipajului discuta direct cu şoferul vizat, ceilalţi intervenind în discuţie în sprijinul său).

 Imediat, se pretindeau de la şoferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constatata fapta comisă, pentru a nu fi aplicata sancţiunea legală sau pentru a nu fi facute alte demersuri legale.

 În urma demersurilor de pretindere, primeau de regulă sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile şi nu sancţionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente să aplice sancţiuni.

După primirea sau la sfârşitul turei, agentii împarteau între ei banii astfel obţinuţi (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei).

Modul de operare în cazul actelor de luare de mită, complicitate, favorizarea infractorului sau tortură în raport cu persoane care desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism:

În exerciţiul atribuţiilor de serviciu, agentii de politie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism.

Din actele dosarului rezultă indubitabil că unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane (în special pe proxeneţi) şi erau în relaţii cu ei de mult timp.

Unii dintre agenti pretindeau şi primeau de la proxeneţi periodic sume de bani – o adevărată „taxă de protecţie” – pentru a nu constata faptele şi a nu aplica sancţiuni.

De asemenea, unii dintre ei, surprindeau persoane de sex feminin care practicau prostituţia şi pretindeau şi de la acestea sume de bani în acelaşi scop, iar atunci când nu îşi atingeau acest scop, fiind refuzaţi, foloseau mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate şi să le asigure în continuare controlul asupra activităţilor de prostituţie şi proxenetism, precum şi veniturile aferente.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite