Poliţişti “dezertori” în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Capitalei raportează un deficit de 1.200 de agenţi, iar Poliţia Comunitară, de 500 de oameni.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a declarat ieri intenţia de a înfiinţa alte două noi structuri de poliţie în Bucureşti: Poliţia Animalelor şi Poliţia Parcurilor. Totodată, Oprescu a făcut un apel pentru urgentarea înfiinţării Poliţiei Locale, structură care va prelua personalul  Poliţiei Comunitare. Poliţiştii locali vor fi înarmaţi şi vor avea uniforme specifice, iar şeful acestei structuri va fi numit chiar de primarul general. Oprescu ar putea avea însă o surpriză, întrucât lipsesc oameni pregătiţi chiar şi din structurile clasice ale Internelor. Astfel, Poliţia Capitalei a făcut cunoscut un deficit de 1.200 de agenţi. Poliţia Comunitară a Municipiului Bucureşti are un deficit de personal estimat la 52%, având doar 521 de posturi ocupate din cele 1.087 prevăzute în organigramă, potrivit directorului general al instituţiei, Ion Bolboacă.

Din Poliţia Capitalei au plecat anul trecut, prin transferuri sau prin pensionare, 529 de cadre. În prezent, din cele peste 7.800 de posturi prevăzute în organigramă doar 84% sunt acoperite. Mai mult, din totalul ultimilor absolvenţi ai Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, doar aproximativ 50 s-au încadrat în structurile Poliţiei Capitalei. “La nivelul Capitalei, în momentul de faţă deficitul este de 16%. Asta înseamnă, în cifre absolute, 1.200 de poliţişti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan. O explicaţie ar fi că aproximativ 40% din agenţii de la Ordine Publică provin din judeţele din jurul Capitalei, iar aceştia, cu prima ocazie când se eliberează un post în localitatea de unde provin, aleg să se transfere. “Poliţia Capitalei rămâne cea mai mare unitate din ţară, iar activităţile pe care o desfăşoară aici poliţiştii sunt mult mai complexe”, a explicat Ciocan.

“Poliţia Capitalei face parte din cea naţională, care are prevederi şi competenţe clare, stabilite prin lege. Iniţiativa unor personae publice de a crea noi instituţii nu o comentez, dar, cât timp sunt în folosul cetăţeanului, sunt binevenite”, a completat Christian Ciocan.
Poliţiştii locali, în viziunea lui Oprescu, ar fi înarmaţi şi vor avea uniforme specifice, iar şeful acestei structuri va fi numit de primarul general.

Capitala rămâne sigură

Lipsa cadrelor specializate în rândul forţelor de ordine nu determină un trend ascendant al criminalităţii, susţine purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan. “Avem una dintre cele mai sigure capitale din Europa, iar criminalitatea în Bucureşti este în continuă scădere”, a adăugat Ciocan.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite