Poliţia stă cu chirie la şeful din Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emanoil Bocean, consilier în cadrul Primăriei Sectorului 1, a închiriat un spaţiu comercial Poliţiei Comunitare, instituţie de care este direct responsabil. Emanoil Bocean (46 de ani) are atribuţii de coordonare pe zona Poliţiei Comunitare Sector 1.  Aceeaşi instituţie îi plăteşte lunar aproximativ 4.000 de euro, chirie  pentru complexul din strada Pajurei nr. 24, transformat în secţie de cartier.

Contractul de închiriere pentru spaţiul comercial de peste 200 de metri pătraţi din strada Pajurei nr. 24 a fost încheiat între SC „Minnie Com” SRL, firma lui Emanoil Bocean, şi Poliţia Comunitară Sector 1 (instituţie aflată în subordinea şi sub finanţarea primăriei locale) la sfârşitul anului 2006.

Spaţiul cu pricina a fost renovat, acolo înfiinţându-se, ulterior, Secţia Poliţiei Comunitare – Cartier Pajura. Înţelegerea l-a fericit pe Bocean, care, cu doar câteva luni în urmă, posta cu frenezie anunţuri pe Internet, cerând 4.000 de euro chirie lunară pentru proprietatea lui.

Traseul politic

În momentul parafării contractului, Emanoil Bocean era doar posesor de spaţiu comercial şi patron de firmă. Un an mai târziu, la 28 noiembrie 2007, intră în PNL şi devine membru al Biroului Politic Teritorial Sector 1. La 16 aprilie 2008, face o donaţie de 10.000 de lei pentru campania electorală a PNL la alegerile locale.

La scurt timp după ce Andrei Chiliman câştigă pentru a doua oară primăria sectorului 1, iunie 2008, îl găsim pe Emanoil Bocean angajat în cabinetul primarului, pe post de consilier cu atribuţii pe domeniul ordinii publice, mai precis pe zona Poliţiei Comunitare din sector.

Toată această vreme, contractul dintre Emanoil Bocean şi Poliţia Comunitară Sector 1 a rămas valabil, fiind în vigoare şi astăzi. În concluzie, începând cu 2008, consilierul din cadrul Primăriei Sectorului 1 care se ocupă de Poliţia Comunitară încasează în jur de 4.000 de euro lunar – bani publici - de la instituţia ce i se subordonează.

No comment
Acordul dintre SC „Minnie Com” şi instituţia publică a Poliţiei Comunitare Sector 1 a fost semnat pe vremea când şef peste agenţii comunitari din sector era Marius Tudorică, înlocuit în 2007 cu Andrei Mihail. „Îmi aduc aminte că înţelegerea cu firma lui Emanoil Bocean a fost iscălită pe o perioadă de un an de zile, ea urmând să se prelungească la fiecare început de an”, ne-a declarat Marius Tudorică. Iar convenţia s-a tot prelungit, deşi conflictul de interese era evident încă de acum doi ani.

Actualul şef al Poliţiei Comunitare Sector 1, Andrei Mihail, este evaziv în declaraţii: „Nu ţin minte pe dinafară suma din contract. Nu ştiu dacă este vorba de domnul Emanoil Bocean, ştiu doar că înţelegerea s-a parafat cu o firmă. Iar atunci când s-a semnat eu nu eram în funcţie”.
Contactaţi de „Adevărul”, atât consilierul Emanoil Bocean, cât şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, nu au dorit să comenteze.
SECUNDAR – 1.800

Biroul de Presă ignoră legea informaţiilor publice
Potrivit Registrului Comerţului, firma „Minnie Com” are sediul pe strada Pajurei nr. 24, sector 1, iar Emanoil Bocean figurează ca asociat. La aceeaşi adresă – Pajurei 24 – funcţionează Secţia Poliţiei Comunitare Sector 1 - Cartier Pajura, care a luat fiinţă la sfârşitul lui 2006. 

Suma de 4.000 de euro este cea solictată de Bocean în multele sale anunţuri de închiriere şi confirmată de surse din cadrul Consiliului Local al sectorului 1 şi Poliţiei Comunitare. Pentru suma exactă, la 17 martie „Adevărul” a adresat Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 1 mai multe solicitări scrise – inclusiv la Registratura oficială a instituţiei - , formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Niciun răspuns, deşi actul normativ obligă instituţia publică să comunice răspunsul în cel mult 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atenţionarea scrisă a ziarului „Adevărul ” asupra încălcării Legii 544/2001 de către Primăria Sectorului 1, adresată iarăşi Biroului de Presă, a rămas fără replică.



„Nu este o prioritate”
Contactat telefonic, şeful Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim, a susţinut că nu a văzut/ niciuna dintre cele patru solicitări transmise de „Adevărul”, una chiar pe adresa sa personală de e-mail.

„Nu am văzut solicitarea dvs. şi chiar dacă o vedeam n-aş fi considerat-o ca fiind o prioritate. Dumneavoastră susţineţi nişte lucruri, iar eu nu ştiu dacă sunt adevărate. Iar dacă sunt adevărate, nu fac rău nimănui. O iau ca pe o rea credinţă din partea dvs. şi cred că, orice v-aş spune, aţi scrie oricum ce vă taie capul”, ne-a transmis Alexandru Ichim.

Conflictul de interese

Potrivit Legii 161/2003, articolul 70, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei sau altor acte normative”.

Precedentul Iosif Bălan
La sfârşitul anului trecut, „Adevărul” dezvăluia o altă neregulă din interiorul Poliţiei Comunitare Sector 1. Iosif Bălan, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare sector 1, şi-a închiriat locuinţa proprietate personală din strada Sevastopol chiar instituţiei pe care o conduce.

Contractul a fost parafat în februarie 2009 şi a fost în vigoare patru luni, timp în care în locuinţa directorului Iosif Bălan a fiinţat Secţia Piaţa Romană a Poliţiei Comunitare Sector 1, iar el a încasat 12.000 de euro din bani publici. 

Îmi aduc aminte că înţelegerea cu firma lui Emanoil Bocean a fost iscălită pe o perioadă de un an de zile, ea urmând să se prelungească la fiecare început de an
Marius Tudorică
fost şef al Poliţiei Comunitare Sector 1

O iau ca pe o rea credinţă din partea dvs. şi cred că, orice v-aş spune, aţi scrie oricum ce vă taie capul
Alexandru Ichim
şeful Biroului de Presă – Primăria Sectorului 1

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite