Pogorârea Duhului Sfânt (Duminica Rusaliilor)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, la împlinirea a 50 de zile de la Paşti, creştinătatea prăznuieşte Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus şi, prin aceasta, a întemeierii Bisericii. La sărbătoarea

Duminică, la împlinirea a 50 de zile de la Paşti, creştinătatea prăznuieşte Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus şi, prin aceasta, a întemeierii Bisericii. La sărbătoarea aceasta se preamăreşte momentul când asupra apostolilor care erau adunaţi la Ierusalim, împreună cu Maica Domnului, s-a pogorât "Mângâietorul" lumii, făgăduit de Hristos: "Atunci, din cer, fără veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt, ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei. şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei, şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi (Fapte 2, 2-4)". Venirea Duhului Sfânt oferă certitudinea că între Dumnezeu şi om, prin Crucea Fiului omului, există de atunci un legământ veşnic: Apostolii au devenit "martorii" de seamă ai Evangheliei lui Iisus. Suflând Duh Sfânt peste ucenici, Hristos le-a dat să împlinească una dintre cele mai sfinte îndatoriri: să propovăduiască tuturor neamurilor, în numele Său, pocăinţa şi iertarea păcatelor, începând din Ierusalim. De atunci, Biserica se numeşte Apostolică, pentru că este zidită pe temelia martorilor unici ai lui Iisus - Apostolii.
Pentru credincioşii care vor să asiste la slujba marelui praznic, în biserici ce poartă hramul sărbătorii, prezentăm adresa acestui sfânt lăcaş: Mânăstirea Christiana (şos. Pipera nr. 49).
Praznicului Pogorârea Duhului Sfânt îi corespunde o veche sărbătoare populară - Rusaliile. Numele acesteia provine din latinescul "Rosalia", sărbătoare consacrată cultului morţilor. După tradiţie, Rusaliile sunt fiinţe înzestrate cu puteri magice şi au rolul să-i pedepsească pe cei care nu respectă sărbătoarea, muncind la câmp, ca într-o zi de lucru. Cel care nu respectă această interdicţie este "luat de Rusalii" şi poate avea probleme de sănătate. În mediul rural, oamenii îşi împodobesc uşa, ferestrele şi icoanele cu frunze de pelin, leuştean, tei şi soc pentru a fi apăraţi de farmece. Dacă trebuie să presteze o muncă în ziua de Rusalii, sătenii încă mai respectă datina străveche şi poartă la brâu frunze de pelin şi leuştean.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite