Plasma cu infraroşu, o alternativă la calorifer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arată ca un monitor, se fixează în perete şi degajă căldură în cameră. Bucureştenii interesaţi de alternativele ecologice care protejează mediul au avut şansa să descopere la Romexpo, în cadrul a două expoziţii de profil, o tehnologie inedită - plasma termică cu infraroşu.

Pentru cei care locuiesc la bloc, şi nu numai, există, de acum, o alternativă ecologică la vechile calorifere şi la centralele de apartament. Un sistem de încălzire cu plasme termice în infraroşu.

Panourile radiante în infraroşu sunt un sistem, relativ nou, de încălzire. Producătorul plasmelor termice care au fost prezentate, acum o lună, la Romexpo este o firmă din Germania. „Conceptul şi ideea acestui sistem de încălzire aparţine nemţilor, însă plasmele termice sunt fabricate în Turcia“, a spus Nataly Negrea, director de vânzări la Sun Power, firma importatoare care a adus plasmele pe piaţa din România.

Cum funcţionează plasmele termice
Sistemul de încălzire, utilizat la plasma termică, este un generator de căldură, o combinaţie a nano tehnologiei cu sticla, ambele, prietenoase cu mediul.
Sistemele tradiţionale încălzesc aerul din încăpere prin convecţie, pe când plasmele termice încălzesc ambientul prin intermediul radiaţiei infraroşii. Această tehnologie este inspirată din modalitatea în care Soarele încălzeşte Pământul.

„Există o variantă rezidenţială a plasmelor termice. Acestea se pot pune în orice fel de casă, apartament sau casă de vacanţă, în orice încăperi, fie în sufragerie, living, dormitor“, a explicat Nataly Negrea. Un astfel de panou radiant poate fi instalat chiar şi în baie, existând modele sub forma unei oglinzi sau sub forma unui uscător de prosoape.

Pe lângă plasmele fixe care pot încălzi o încăpere, există şi modele de plasme mobile, destinate unor spaţii mai mici, ca de exemplu birourile sau casele de vacanţă, unde este necesară o încălzire temporară. Gama Piedo conţine plasme mobile care se pot amplasa oriunde pe podeaua unei încăperi. Aceasta are un grilaj de protecţie care poate fi negru sau argintiu.

Potrivit directorului de vânzări Nataly Negrea, o singură plasmă este suficientă pentru a încălzi o încăpere de până la 30 de metri pătraţi şi cu o înăţime de 2,5 metri. În cazul unor încăperi mai mari, se pot instala chiar şi două panouri radiante cu infraroşu. Acestea au avantajul că îi ajută pe cei care le instalează să facă economie la consumul de electricitate, potrivit reprezentanţilor firmei Sun Power.

De asemenea, aceste plasme au un sistem de protecţie la supraîncălzire şi la răsturnare şi nu necesită aprobare pentru instalare, nu este nevoie de un proiect, spaţiu de depozitare sau ţevi, precum în cazul centralei termice, şi are o garanţie de trei ani. Pentru o încălzire optină a încăperii, este recomandat ca panourile să fie amplasate la o înălţime de 1,50 metri – 1,80 metri de la podea.

Preţul plasmelor termice
Plasmele termice sunt disponibile la preţuri cuprinse între 290 şi 490 de euro, cu TVA.
Pentru o baie elegantă, oglinda încălzită, Bagnallo de 200 de Waţi, cu o diagonală de 102 centimetri, trebuie să scoateţi din buzunar 450 de Euro, fără TVA.

Pentru un uscător de prosoape Tavago, cu aceeaşi diagonală de 102 centimetri, trebuie să plătiţi 380 de Euro, fără TVA. Plasmele sunt disponibile nu doar în modele dreptunghiulare, ci şi în formă circulară. Plasma Circula are un diametru de 70 de centimetri şi poate încălzi o suprafaţă de 20-25 de metri pătraţi. Plasma circulară costă 450 de Euro, fără TVA.

„Conceptul şi ideea acestui sistem de încălzire aparţine nemţilor, însă plasmele termice sunt fabricate în Turcia“ - Nataly Negrea, director de vânzări

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite