Planurile lui Oprescu, puse pe butuci de consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipalităţii au respins ieri investiţiile pentru decorarea Capitalei, propuse de primarul general. După ce s-au făcut calculele şi s-a stabilit bugetul municipalităţii, Oprescu a mai anunţat că vrea să taie subvenţiile pentru căldură şi transport, pentru că ar fi prea costisitoare.

Municipalitatea are la dispoziţie, în acest an, un buget de 5,6 miliarde de lei. Suma s-a adunat din taxe şi impozite (4,2 miliarde de lei ), împrumuturi şi credite externe (un miliard de lei) şi alte venituri (400 de milioane de lei). Din aceşti bani, un miliard de lei sunt alocaţi proiectelor mari precum Stadionul Naţional şi Pasajul Basarab, care trebuie finalizat în toamna acestui an.

Alcătuind bugetul, primarul Sorin Oprescu a constatat că jumătate din acesta reprezintă subvenţii acordate celor două regii RATB şi RADET, pe care le-a caracterizat ca fiind „două găuri negre” şi şi-a exprimar intenţia de a le elimina. Aceasta ar însemna ca preţul la apa caldă să crească iar pensionarii au fost rugaţi să nu mai circule cu RATB-ul, în special dimineaţa.

Reabilitarea fântânilor arteziene, respinsă

În schimb, Primăria Capitalei intenţiona să investească 43,96 de milioane de lei în reaparaţii capitale la fântânile arteziene din Bulevardul Unirii şi 16, 54 de milioane de lei pentru reabilitarea celor din Parcul Tineretului.

Reabilitarea urma să dureze între patru şi şase luni şi viza reparaţii la sistemul de canalizare, iluminat şi la sistemul de distribuţie a apei. Un alt proiect al primăriei viza o investiţie de 84,8 de milioane de lei pentru amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei. Urma să fie construite două debarcadere, două porturi turistice de 100 de locuri şi un amfiteatru de 300 de locuri. Întreaga amenajare ar fi durat trei ani.

În şedinţa de ieri, proiecte lui Oprescu au fost însă respinse de consilieri. „Este ca şi cum într-o casă fără ferestre ai aduce covoare persane”, a declarat consilierul general Ionuţ Popa, referindu-se la proiectele de reabilitare a fântânilor sau la cel de realizare a circuitului turistic pe lacuri. 

Se suspendă autostrada suspendată


Proiectul mult-aşteptatei autostrăzii suspendate, pe care Oprescu a promis că-l începe anul acesta, nici nu a fost cuprins în buget. „L-am lăsat (n.r proiectul) pentru concesiune temporară, pentru că, deşi suntem pregătiţi cu toate documentele necesare, mai lipseşte un singur element: banii”, a declarat Sorin Oprescu, precizând că, îm prezent, autorităţile municipale se află în negocieri cu mai mulţi investitori.

Proiectul pentru bugetul municipalităţii a fost supus dezbaterii publice luni, urmînd ca peste două săptămâni să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite