Pieţele-mall sunt aproape finalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Piaţa Obor este cea mai spaţioasă din Capitală, Piaţa Amzei se anunţă a fi singura din România care se ridică la standarde europene. Ambele pieţe vor fi dotate cu lifturi, geamuri fumurii şi aer condiţionat.

La Obor, lucrările sunt vizibil la un pas de finalizare astfel încât pe 2 octombrie se va inaugura hala de fructe şi legume. „Piaţa va avea parter şi două etaje. La parter se vor vinde doar fructe şi legume. La primul etaj vor fi 48 de magazine cu lactate şi carne iar la etajul doi vor fi tot 48 de magazine cu obiecte de uz gospodăresc“, a declarat Anatol Albu, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.

Fosta Piaţă Obor a fost demolată în 2008, comercianţii fiind mutaţi atunci într-o zonă amenajată provizoriu. Pe locaţia fostei pieţe a fost construit noul imobil cu o suprafaţă de 3.909 de metri pătraţi. La subsol a fost amenajată o parcare de 450 de locuri, în timp ce lângă clădire, pe unde se va face accesul în piaţă, se află în construcţie o altă parcare.

Preţuri mai mari
Lucrările la parcarea de la suprafaţă au început în urmă cu două săptămâni, pe 8 septembrie, când peste 600 de comercianţi care aveau tarabe pe acel spaţiu au fost somaţi să se mute.

Majoritatea a refuzat să elibereze spaţiul şi a protestat în faţa Primăriei Sectorului 2. Până la urmă au fost convinşi de autorităţi că lucrările nu vor dura mult după care vor avea tarabe noi în noua piaţă. Comercianţii au renunţat la proteste şi în aceeaşi zi şi-au demolat singuri tarabele şi li s-a oferit posibilitatea să se mute, temporar, în Pieţele Vatra Luminoasă şi Morarilor.

Potrivit directorului Asociaţiei Frontului Negustoresc Obor, Mircea Gheorghiu, preţurile de închiriere în noua Piaţă Obor sunt diferite faţă de cele promise de Onţanu în 2007. „Atunci, preţul de închiriere al spaţiilor comerciale era de 10 euro pe lună. În 2010, comercianţilor li se propun la negocieri preţuri între 60 şi 90 de euro pe lună“, a declarat Gheorghiu. Majorările se vor regăsi în preţurile de la tarabe, iar piaţa riscă să-şi pierdă statutul de cea mai ieftină din Bucureşti.

Standarde europene
La sfârşitul anului 2008, Primăria Sectorului 1 anunţa închiderea temporară a singurei pieţe din zona Romană pentru modernizare. „Constructorul a fost obligat, conform contractului, să termine infrastructura, clădirea, la începutul lunii octombrie, ceea ce se va şi întâmpla. Urmează ca Administraţia Pieţelor din Cadrul Primăriei să facă finisările astfel ca piaţa să fie funcţională pănă la începutul lunii decembrie“, a spus Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

Imobilul are un etaj, parter şi două subsoluri. „Organizarea pieţei va fi în aşa fel încât comercianţii de legume-fructe nu se pot întâlni cu cei care vând produse perisabile. Astfel, nici produsele lor nu intră în contact“, a explicat managerul de proiect, inginerul Georgel Mihai. El a adăugat că, tot din cauza acestor norme europene, în piaţă nu se va putea comercializa peşte.

Imobilul mai cuprinde, printre altele, şapte lifturi, spaţiu pentru 400 de puncte de vânzare şi o parcare subterană, de 45 de locuri, doar pentru comercianţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite