Piaţa lu’ Banditu va avea un abator cum a văzut doar Parisu'!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea prăvălie de la Apărătorii Patriei, cartier cunoscut ca fiind odinioară al boierului Banditu, a fost pusă la pământ ieri-dimineaţă pentru a face loc unui centru comercial la standarde europene.

Una dintre cele mai vechi pieţe din Capitală s-a făcut una cu pământul, ieri, sub lamele buldozelor. Poreclită „prăvălia lu’ Banditu’“, după pseudonimul unui boier bogat care şi-a lăsat amprenta asupra cartierului Apărătorii Patriei, noua piaţă, cu oi suprafaţă de 2.600 de metri pătraţi, se va înălţa în doar trei luni cât altele într-un an.

Cel puţin aşa promite primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a forţat ieri mâna constructorului indecis cu privire la data finalizării halei. „Vreau un timp record! Ştiţi ce zic? S-o trecem chiar acum. Zic să fie 8 martie, un cadou frumos pentru doamnele care vor vinde aici“, a spus primarul în timp ce-şi lasă semnătura pe panou ca o „garanţie“ a lucrării.

Abator unic în Bucureşti

Traian Hojda, preşedintele firmei constructoare, SC. Pram Cosntruct SRL, dă asigurări că totul va fi terminat la timp şi va avea utilităţi deosebite. „Vom termina un abator unic în Bucureşti, performant, unde vom sacrifica animalele după standarde europene“, explică acesta.

Va fi o investiţie de circa 1,2 milioane de euro, însă banii pentru construcţia halei nu afectează bugetul local, după cum susţine edilul, ci provin din fonduri proprii ale Direcţiei de Administrare a Pieţelor. După ce şi-a dat „binecuvântarea“. „A slăbit domnu’ primar Prigoană!“, a remarcat unul dintre oamenii adunaţi în jur. Mulţimea s-a prăpădit de ras, iar muncitorii au început să crape geamurile barăcilor vechi şi murdare la îndemnul primarului.

700 de tarabe

Un buldozer aştepta pe margine să-şi intre în drepturi, timp în care constructorul a povestit mai multe despre proiect. „Hala va avea P+1, 700 de tarabe, iar pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi va fi camera de asumare ultramodernă a abatorului“, a adăugat Traian Hojda.
Referitor la preţurile care se vor practica în noua piaţă, primarul susţine că nu vor creşte. „Încercăm să simulăm... (rectifică) stimulăm producătorii să nu ridice preţul şi să uniformizăm cât de cât preţurile“, a completat Piedone.

Piaţa Amzei, gata de inaugurare

Aceasta este cea de-a cincea piaţă din sectorul 4 care intră într-un amplu proces de reconstrucţie şi modernizare în ultimii ani.
Piaţa Progresul este şi ea în proces de renovare, dar, cu toate astea, datorită vadului mare de oameni care-i trecea pragul ea a fost inaugurată parţial la începutul acestui an. Astfel, bucureştenii din sectorul 4 îşi pot face cumpărăturile într-o hală nouă, cu un etaj, la preţ de producător.
În alt sector, aceeaşi distracţie. Piaţa Amzei, unde se ştie că sunt preţurile cele mai piperate, se pregăteşte de inaugurare după aproape trei ani de lucrări.

Preţ mediu la grâu şi porumb

Unul dintre proiectele de hotărâre discutate ieri de consilierii municipali propunea stabilirea unor preţuri medii de comercializare în pieţele bucureştene a grâului şi a porumbului.
Astfel, preţurile medii ale produselor agricole care se vând în Capitală sunt stabilite prin acest proiect la 0,77 lei pe kilogramul de grâu şi 0,75 de lei pe kilogramul de porumb.

Piaţa Sudului, cea mai ieftină din Capitală

Zona face toţi banii pentru comercianţii din pieţele bucureştene care îşi vând marfa în funcţie de renumele cartierului.Reporterii „Adevărul“ au făcut un tur al pieţelor din oraş şi au ajuns la concluzia că cea mai ieftină dintre ele a rămas Piaţa Sudului, din sectorul 4. Aceasta a fost renovată, dar şi-a păstrat preţurile pe măsura multora dintre buzunarele bucureştenilor, după cum susţin chiar aceştia. „Nu îndrăznesc să mă apropii de altă piaţă decât decât aia de la Big. Am intrat de curiozitate în Piaţa Dorobanţi şi m-am şocat de diferenţele de preţuri. De ce? E chiria mai scumpă acolo?“, se întreabă unul dintre bucureştenii veniţi la cumpărături la Piaţa Sudului.

Într-adevăr, pentru aceleaşi produse, diferenţele de preţuri sunt şi de zece ori mai mari! De exemplu, un kilogram de ceapă la Piaţa Sudului costă 1 leu, în timp ce în Piaţa Dorobanţi, pentru aceeaşi cantitate trebuie să scoţi din buzunar 10 lei. Motivaţia a producătorilor care au tarabe în această zonă de lux a Capitalei este însă dezarmantă: „Dom’le, dacă nu-ţi convine, nu iei!“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite