Piaţa Operei, groapa de gunoi a cablurilor ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firele date jos de pe stâlpii din unele zone ale Bucureştiului au fost depoziteze în buricul târgului pentru ca proprietarii să vină să le recupereze. În cele trei săptămâni de când au fost depozitate, niciun operator nu a venit să-şi ia cablurile, de teamă să nu fie amendat de municipalitate.

Cine trece pe lângă Piaţa Operei rămâne uimit de muntele de cabluri care a răsărit pe locul în care de obicei, stăteau parcate maşinile. “Cablurile ocupă cam 60 de locuri de parcare, dar nu e aşa grav pentru că parcarea stătea mai mult goală. Oamenii preferă să îşi lase maşinile pe străduţă ca să nu mai plătească bilet la Primărie”, a spus, ieri, paznicul parcării de la Operei. Bărbatul nu ştia de ce autorităţile au găsit loc de depozitare pentru colacii negri taman în mijlocul Capitalei.

Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, are o chiar două explicaţii: “În primul rând, acestea sunt cablurile pe care nu le-a revendicat nimeni. Operatorii au fost anunţaţi cu 120 de zile înainte să le mute de pe stâlpi, în tunelurile subterane care au fost săpate. Cum nu s-au conformat, noi le-am tăiat. Acum, proprietarii pot veni şi dovedi cu acte că sunt ale lor, apoi le pot recupera, dar nu înainte de a plăti şi amenda. În al doilea rând, am ales acel loc pentru ca toţi bucureştenii să vadă grămada de cabluri care, montată pe stâlpii neproiectaţi să susţină asemenea greutate, le punea viaţa în pericol”..

Centrul a fost eliberat, urmează cartierele
Cablurile provin de pe stâlpii din zona centrală a oraşului, precum Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Şoseaua Ştefan cel Mare şi bulevardele Dacia, Magheru, Lascăr Catargiu, Aviatorilor.

“Erau zone foarte periculoase, pentru că operatorii de cablu montaseră greutăţi foarte mari şi, practic, orice cablu în plus ar fi putut duce la o catastrofă: s-ar fi putut prăbuşi pe maşini, în cel mai bun caz”, a mai spus Dumitru.

Operaţiunile de dezafectare au loc mai ales noaptea. Muşuroiul de cabluri va rămâne în Piaţa Operei până la sfârşitul lunii august, după care va fi dus la reciclare.

Lucrările de îngropare a cablurilor va continua însă până cel puţin în februarie anul viitor. “Imediat ce terminăm cu centrul, ne vom muta în cartiere, însă săpăturile la şanţuri nu pot continua şi în sezonul rece, aşa că ultimele vor fi în noiembrie. Potrivit legii, proprietarii au la dispoziţie 120 de zile de când canalul este săpat şi se face notificarea pentru a-şi muta cablurile în subteran. După expirarea acestui termen, se trece la tăierea lor”, a explicat Dumitru.

El a înlăturat posibilitatea ca operatorii de cablu să nu fi ştiut de intenţia Primăriei, întrucât acesţia ar fi trebuit anunţaţi de către proprietarii stâlpilor pe care şi-au montat cablurile, adică RATB sau Luxten. Următoarele zone unde se vor face dezafectări sunt Militari, Drumul Taberei, Apărătorii Patriei şi Pantelimon.

Cabliştii furau spaţiul de pe stâlpi
Tăierea cablurilor înseamnă, în viziunea reprezentanţilor Primăriei, pe de o parte eliminarea pericolului de prăbuşire a stâlpilor şi înfrumuseţarea oraşului, iar pe de altă parte, mai mult venit la bugetul de stat. “Pentru ca un operator să-şi monteze cablurile pe un stâlp are nevoie de un plan urbanistic zonal şi de o autorizaţie dată de la Primărie. Uitându-ne pe stradă, este clar că majoritatea acestora nu deţin actele necesare. Nu am fi acordat autorizaţii pentru a pune viaţa oamenilor în pericol. În al doilea rind, aceştia ar fi trebuit să plătească municipalităţii o redevenţă”, a mai spus Dumitru.

Operatorii pierd clienţi
De asemenea, tăierea cablurilor montate ilegal au efect asupra cetăţenilor care pot rămâne fără internet sau semnal la televizor. În urmă cu două săptămâni, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis schimbarea furnizorului de servicii Internet, “în condiţiile în care, în perioada 1-6 iulie, nu a beneficiat de acces la reţeaua Internet, fapt pentru care atât poşta electronică, cât şi site-ul propriu nu au funcţionat”, se arată într-un comunicat al instituţiei.  De asemenea, instituţia menţionează că “furnizorul de servicii a motivat starea temporară de neprestare a serviciilor prin tăierea de către Primăria Municipiului Bucureşti a unor cabluri din zona centrală a Capitalei”.

Operatori de renume, fără contracte legale
Unele cabluri tăiate şi depozitate de către angajaţii Primăriei în Piaţa Operei păstrează etichetele aparţinătorilor. Cele mai multe apaţin operatorilor de telefonie, internet şi televiziune prin cablu, iar altele apaţin diverselor companii celebre care oferă internet. Chiar dacă este vorba de firme de renume, directorul Mădălin Dumitru declară că nu a primit nici măcar o cerere de recuperarea a cablurilor, bănuind că aceştia nu aveau contracte încheiate în mod legal cu proprietarii stâlpilor pe care îşi montaseră cablurile.   


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite