Piaţa Universităţii, „peticită“ cu monumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile plănuiesc reconfigurarea Pieţei Universităţii printr-o înghesuială de monumente extravagante, nişte “petice”, cum le denumesc unii arhitecţi. Peste trei ani, în Piaţa Uni­versităţii s-ar putea să avem un monument din cristal cu o flacără permanentă, „Căruţa cu paiaţe“, terase iar Teatrul Naţional să capete o nouă faţadă.

Săptămâna aceasta, reprezentanţii Primăriei Capitalei şi ai Guvernului au anunţat câteva dintre ideile pe care le iau în calcul pentru reconfigurarea uneia dintre cele mai importante zone din Bucureşti, Piaţa Universităţii.

În timp ce directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), Ion Caramitru, a lansat ideea refacerii faţadei TNB după modelul celei existente în anii’70, iar arhitectul instituţiei, Romeo Belea, şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, le-a promis susţinerea, două monumente de un contrast izbitor aşteaptă să fie amplasate în aceeaşi zonă.

Este vorba despre „Căruţa cu paiaţe“, o sculptură imensă, care înfăţişează principalele personaje ale scriitorului Ion Luca Caragiale, şi despre un monument din cristal cu o flacără permanentă, dedicat eroilor Revoluţiei din 1989, în prezent în fază de machetă.

„Aşa ceva nu are o coerenţă şi nici nu cred că se va putea realiza, pentru că trebuie organizat un concurs de idei care să acopere întreaga arie propusă pentru reconfigurare”, a explicat Radu Petre Năstase, arhitect lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

El a adăugat că trebuie să ne oprim să mai ridicăm câte un monument la fiecare aniversare, „pentru că astfel nu ne vom mai putea dezlipi niciodată eticheta de oraş al peticelor”.

„Mai bine un teatru nou”

Şi reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor Bucureşti contestă posibilitatea amplasării tuturor acestor lucrări pe spaţiul Universităţii.

„Decât să se cheltuiască bani buni pentru refacerea unei faţade fără personalitate, mai bine să se investească în refacerea unor monumente de patrimoniu din Maramureş sau facem un teatru nou”, a declarat, pentru „Adevărul”, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, prof. arh. Mircea Ochinciuc.

El a adăugat că, aşa cum ordinul şi-a exprimat recent opinia despre proiectul Dâmboviţa Center, tot aşa se va formula un punct de vedere oficial despre modernizarea TNB.

Bani grei pentru o lucrare ţinută în atelier

În timp ce lucrările de modernizare la faţada Teatrului Naţional Bucureşti ar putea începe, potrivit reprezentanţilor Teatrului Naţional Bucureşti, din primăvara anului viitor şi vor dura până în 2012, la sfârşitul lunii februarie din 2009 va fi organizat un concurs pentru amenajarea Pieţei Universităţii.

“Am înţeles că statuia mea ar putea să nu mai fie cuprinsă în viitoarea reconfigurare. Nu pot să cred aşa ceva, pentru că monumentul cu personajele este gata de anul trecut şi mi-am primit şi banii pentru drepturile de autor, adică 20 de miliarde de lei vechi de la Ministerul Culturii şi 40 miliarde de lei vechi, pentru turnare în bronz, de la Primăria Capitalei”, a declarat, pentru “Adevărul”, autorul „Căruţei cu paiaţe“, Ioan Bolborea.

Cristal, în loc de troiţe

Dacă primele proiecte care vizează esteticul Pieţei Universităţii au fost făcute publice în linii mari, un alt element care ar putea fi moţ în buricul Bucureştiului tronează într-unul dintre birourile din Guvern.

Este vorba despre macheta unui monument care, potrivit unor surse din Secretariatul de Stat cu problemele revoluţionarilor din cadrul Guvernului României, ar urma să fie realizat din cristal şi să-i fie ataşată o flacără permanentă. Potrivit aceloraşi surse, viitoarea operă ar putea fi amplasată anul viitor, în mijlocul Pieţei Universităţii, pe locul ocupat în prezent de troiţele dedicate eroilor Revoluţiei din 1989. 

Investiţie de 40 de milioane euro

Reamenajarea Teatrului Naţional şi a Pieţei Universităţii va costa în jur de 40 de milioane de euro, bani care mai bine de jumătate provin dintr-un împrumut BERD, restul de la ministrul Culturii şi de la Primăria Capitalei. Noua reamenajare a TNB presupune 4.500 de mp de spaţiu public multifuncţional şi creşterea numărului locurilor din sălile de spectacol, de la 1.720 de locuri la aproximativ 3.000.

De asemenea, viitorul proiect cuprinde şi un teatru în aer liber care va dispune de 330 de locuri, care va fi amenajat pe acoperişul TNB.  Spaţiile culturale vor oferi publicului posibilitatea de a alege între teatru, muzică, dans contemporan sau arte vizuale. Spaţiile destinate publicului vor fi deschise accesului 12 ore pe zi şi vor adăposti săli de expoziţie, cafenele şi librării.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite