Piaţa Catedralei - dispută pe drepturile de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care se construieşte clădirea de 19 etaje este unul "piratat" după proiectul său iniţial şi că, "în proporţie de 80%, există pericolul repetării situaţiei de la Biserica Armenească,

care se construieşte clădirea de 19 etaje este unul "piratat" după proiectul său iniţial şi că, "în proporţie de 80%, există pericolul repetării situaţiei de la Biserica Armenească, punându-se în pericol Catedrala Sf. Iosif". În acelaşi timp, reprezentanţii Willbrook Management spun că inginerul nu are nicio legătură cu proiectul.
Emanuel Necula susţine că asociatul său român "a încălcat legea drepturilor de autor" şi a făcut "modificări drastice în proiect, ce vor aduce daune ireparabile clădirilor aflate în vecinătate". În 2001, podeaua uneia dintre camerele unui imobil al comunităţii armene s-a prăbuşit, determinând evacuarea parţială a clădirii, aflată în imediata vecinătate a unui şantier unde se construia un bloc cu 16 niveluri pentru firme. "S-a mărit greutatea clădirii cu 9.000 de tone, de la 21.000 tone la 30.000 tone. Grinzile s-au micşorat, deşi încărcările au rămas aceleaşi. În loc să se continue cu stâlpii decişi iniţial, se merge acum cu cei în cruce de Malta, care sunt foarte greoi, scump de executat şi nu se folosesc niciunde în lume", a declarat Emanuel Necula, care spune că a lucrat în perioada 2004-2005 ca proiectant general al structurii de rezistenţă a complexului "Cathedral Plaza". El a cerut autorităţilor să oprească imediat lucrările care ar afecta Catedrala Sf. Iosif. De cealaltă parte, reprezentanţii Willbrook Management susţin că inginerul Necula nu are nicio legătură cu "Cathedral Plaza". "Domnul Emanuel Necula ne-a făcut o ofertă la începutul proiectului, acum câţiva ani. Oferta a fost refuzată, din mai multe raţiuni pe care nu doresc să le menţionez. Pe partea de structură, proiectul nostru este realizat de un proiectant român, certificat în România, şi se numeşte Popp şi Asociaţii" a declarat Daiana Voicu, managing director Willbrook Management. Ea a adăugat că lucrările la "Cathedral Plaza" vor continua "indiferent de dorinţa primarului general Adriean Videanu şi a Arhiepiscopiei, cu atât mai mult cu cât judecătorii au luat o decizie în acest sens".

Precizări Willbrook Management
Lucrările de construcţie a clădirii de birouri şi a pieţei destinate Catedralei Sf. Iosif sunt în derulare. ţin să fac precizarea că legalitatea acestora este certificată şi de deciziile instanţelor din Bucureşti din 18 şi 30 mai 2006, prin care solicitarea de încetare a lucrărilor a fost respinsă. Reiterez credinţa şi convingerea noastră că proiectul propus valorizează şi nu afectează zona, inclusiv Catedrala Sf. Iosif. În plus, am acţionat cu bună-credinţă şi deschidere la fiecare etapă: construcţia noastră a fost retrasă pe o suprafaţă de doar 40% din propriul nostru teren, pentru a face posibilă construcţia pieţei destinate Catedralei Sf. Iosif. Am demonstrat, astfel, întreaga consideraţie pentru clădirea Catedralei şi buna noastră intenţie. Am luat toate măsurile tehnice pentru a asigura securitatea vecinătăţilor, inclusiv cea a Catedralei Sf. Iosif, pentru aceasta am selectat o tehnologie modernă, mai scumpă pentru proiect, dar sigură. Am obţinut toate aprobările impuse de legile româneşti. Obţinerea lor a durat 7 ani şi a respectat toate etapele obligatorii. Ne-am declarat disponibilitatea de a sprijini şi proiecte din vecinătate care pot contribui, de asemenea, la o şi mai bună valorificare a Pieţei Catedralei. Respingem, pe mai departe, ferm, toate ipotezele şi speculaţiile că proiectul Piaţa Catedralei ar fi construit pe alte baze decât cele profesioniste, etice şi legale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite