Petronela Purima şi Vlad Tănase, păpuşarii de la Rolling Strings

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ea este actor- păpusar cu acte în regulă, el este artist plastic şi confecţionează cu migală marionetele pe care Petronela le însufleteşte. Sunt împreună de trei ani, şi de anul trecut au un proiect unic: primul band rock de marionete „Rolling Strings“.

Copii fidele ale chitaristului şi bateristului de la Rolling Stones, marionetele s-au prezentat pentru prima dată în faţa publicului la Eurovizion, cu melodia cântată de Laurentiu Niculescu, „Searching for the perfect emotion”, compusă de Vlad Cretu. Bandul de păpuşi a avut atunci mare succes chiar dacă melodia interpretată nu a fost câştigătoare. „Aşa cum sunt trupe care cântă cover-uri, cu succes, la televizor sau în spaţii publice, ar fi loc şi pentru o formaţie, un band rock cu păpuşi”, povesteşte cu entuziasm Petronela.

Este doar unul din proiectele actriţei de la Teatrul Ţăndărică. Împreună cu iubitul său Vlad, şi cu mama acestuia, Florentina Tănase, tot actor-păpuşar , au format Compania de Teatru de Animaţie „Pur Anima” şi au realizat  primul spectacol numit „Bucureşti, mahala de suflet”, ultima reprezentaţie fiind la Festivalul Luna a 9-a Bucureştiului la Praga. „Spectacolul doreşte să aducă publicului atmosfera oraşului din perioada interbelică. Melodiile vremii vorbesc despre locurile de întâlnire ale îndrăgostiţilor, despre fericirea sau suferinţa lor”, povesteşte Pentronela.

Spectacol cu păpuşi pentru adulţi
Dacă la Teatrul Ţăndărică, Petronela  joacă în spectacole pentru a-i amuza pe copii, prin intermediul Companiei de Teatru de Animatie „Pur Anima” vrea să facă cunoscută lumea păpuşilor şi în rândul publicului adult. „Ne aflăm încă pe un teren virgin. În România, arta animaţiei nu este aşa de cunoscută adulţilor, acest fenomen teatral n-a prins rădăcini. Păpuşile sau obiectele animate trebuie percepute ca  simboluri. Trebuie să obişnuim publicul să vadă dincolo de aparenţe, să primească un mesaj şi să-l sintetizeze cu inteligenţă şi umor”.

Meseria ei a presupus, pe lângă talent şi abilitatea de a reuşi să descurce firele unei marionete. „Mi-am dorit, la început să fiu actriţă, apoi am descoperit că mă împlineşte mai mult dublul rol, de actor-papusar. Am o libertate mai mare de exprimare. Păpuşa este un alter ego. Simt că pot transmite mai mult prin această dedublare. Dar singurul păpuşar adevărat rămâne Dumnezeu”. Vlad este artist plastic şi-i place să picteze, însă, chiar dacă nu are o diplomă de actorie, ţine pasul cu Petronela în spectacolele pe care le realizeaza împreună.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare satisfacţie pe care v-o dă meseria?
Arta animatiei te constrânge să rămâi tânăr, să nu-ţi pierzi umorul şi candoarea. Apoi, te învaţă cum să-ţi faci traiul de zi cu zi mai spectaculos, păpuşa-obiect îţi dezvoltă creativitatea şi imaginaţia în jocul de-a viaţa. Ar mai fi şi reacţia copiilor, la fiecare spectacol, bucuria lor te încarcă cu energie bună cât pentru încă o viaţă.

Spune-mi câteva dintre diferenţele dintre un actor şi un păpuşar.
Mijloacele lor de comunicare sunt diferite. Un actor se exprimă prin intermediul corpului, iar păpuşarul poate să transmită şi prin intermediul corpului său, dar şi prin multiplele tehnici de manipulare a obiectului-păpuşă pe care îl anima. Actorul poate simi şi transmite o emoţie trecând prin filtrul său personal, în maniera lui proprie, pe când păpuşarul transmite emoţia într-un mod simbolic, dragostea pe care o simte o păpuşă sau un obiect animat este universală.

Ce le place
Timpul liber şi-l petrec călătorind. Vlad are un master în arhitectură şi este înnebunit după oraşele cu istorie şi clădiri vechi. Petronelei îi plac mare şi sporturile extreme : tiroliană, planor, bungee jumping, scuba diving şi echitaţia.
Ce nu le place
Din punct de vedere social şi cultural, ea nu-şi mai găseşte locul în România.„Nu mă regăsesc în „valorile” promovate peste tot în mass- media. Nu cred în personajele de Dorobanţi”. El urăşte drumurile pe care nu se poate circula civilizat, murdăria de pe străzi, hoţia şi şpaga.

Profil Petronela Purima

Data şi locul naşterii: 17 Mai 1980, Craiova
Studii: UNATC-Universitatea nationala de Teatru si Film „I.L. Caragiale” promoţia 2005
Profesie: actor păpuşar

Profil Vlad Tănase

Data şi locul naşterii: 29 Decembrie 1978, Bucureşti
Studii: Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti
Profesie: artist plastic

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite