Scandalul de corupţie de la Secţiile 1 şi 3 de Poliţiei: Tânără torturată în sediul Poliţiei aproape o noapte întreagă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 32 de poliţişti de la două secţii din Capitală sunt suspectaţi că au luat mită în formă continuată de la şoferi. Mulţi dintre aceştia lucrau la ordine publică, dar aveau competenţe şi în zona rutieră. Doi poliţişti sunt de la Secţia 1, iar restul de 29 sunt de la Secţia 3.

UPDATE 17:30:

Cinci poliţişti au fost reţinuţi de procurori. Ancheta este însă în plină desfăşurare şi există posibilitatea emiterii în continuare de ordonanţe de reţinere şi pentru alţi suspecţi. Subofiţerii reţinuţi vor fi mâine prezentaţi Tribunalului cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

UPDATE 15:45:

Poliţiştii sunt acuzaţi că au torturat o presupusă prostituată în sediul Secţiei 3 de Poliţie. Timp de şase ore, tânăra a fost închisă într-un birou, iar subofiţerii au execrcitat asupra ei presiuni psihice, dar şi fizice. Scopul a fost acela de a recunoaşte faptul că practică prostituţia. "Timp de mai multe minute i s-au pus chiar şi cătuşe la mâini. I-a fost refuzat dreptul la un avocat, deşi partea vătămată a cerut apărător în nenumărate rânduri", a declarat procurorul Bogdan Staicu, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

UPDATE 10:55:

Ofiţerii DGA i-au monitorizat timp de patru luni pe unii dintre subofiţerii reţinuţi azi. În timpul anchetei au descoperit şi alţi colegi care cereau mită de la şoferii opriţi în trafic pentru diverse nereguli. Ofiţerii anticorupţie sub acoperire au încălcat şi ei reguli sub nasul celor pe care îi suspectau şi li s-a cerut mită. Totul a fost înregistrat audio şi video, deoarece ofiţerii sub acoperire erau dotaţi cu aparatură. Sumele cerute drept mită erau între 50 şi 200 de lei. În schimb, şoferii nu mai erau amendaţi sau nu li se mai suspendau permisele de conducere.

UPDATE 10:35:

Procurorii au început urmărirea penală împotriva a 31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 de Poliţie. Acuzaţiile sunt dintre cele mai grave: luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.
Parchetul a emis nu mai puţin de 82 de mandate de aducere pentru persoane ce ar avea legătură cu acest caz de corupţie în sânul Poliţiei. Magistraţii şi ofiţerii de la Direcţia Generala Anticorupţie au făcut 30 de percheziţii la domiciliile suspecţilor

Ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) au efectuat împreună cu procurori de la Parchetul Capitalei percheziţii şi anchete la secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Bucureşti şi la locuinţele a peste 30 de subofiţeri de poliţie, suspectaţi de infracţiuni de corupţie. Doi poliţişti sunt de la Secţia 1, iar restul de 29 sunt de la Secţia 3.

Procurorii urmează să propună judecătorilor arestarea preventivă a poliţiştilor acuzaţi de corupţie. Ancheta este desfăşurată de nu mai puţin de 12 procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Poliţiştii au fost ridicaţi de către DGA şi duşi la audieri. Unul dintre aceştia nu a  fost găsit însă.

Surse judiciare afirmă că poliţiştii de la cele două secţii sunt în vizorul anchetatorilor de mai multe luni după ce s-au primit informaţii de la conducerea Poliţiei Capitalei şi de la IGPR. În cele două secţii au fost infiltraţi mai mulţi  ofiţeri DGA.

Potrivit surselor citate, cei 32 de agenţi de poliţie, majoritatea de la ordine publică, care aveau competenţe şi pe linie rutieră, sunt suspectaţi că au luat mită de la şoferi prinşi în trafic fără ITP valabil. Ei negociau cu şoferul, care, dacă era dispus să îi plătească o anumită sumă agentului, scăpa cu o amendă pentru o abatere de cele mai multe ori inexistă, deşi sancţiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea plăcuţelor de înmatriculare şi imposibilitatea de a mai circula.

Totodată, agenţii sunt suspectaţi că, în unele cazuri, deşi constatau abateri pe linie de ordine publică, solicitau sume de bani pentru a nu aplica amenzi.

Florin Vâlnei, şeful Sindicatului ProLex, a declarat că, deocamdată, nimeni nu e acuzat, ci doar suspectat. "E regretabil că s-a ajuns în această situaţie. Nu-mi amintesc să se fi întâmplat vreodată aşa ceva în Ministerul de Interne. Nu încerc să scuz pe nimeni, dar nu cred că cei 32 de poliţişti reprezintă interesele ministerului. Poliţiştii au intrat într-un con de umbră, mă refer la acţiunile din ultimul timp. Respectiv disponibilizările, reducerile salariale nu au făcut decât să-i înmoaie şi să-şi pună existenţa în joc pentru 30, 50 sau 100 de lei", a spus Vâlnei.

În opinia liderului de sindicat, trebuia acţionat de la primele informaţii pe care le aveau anchetatorii şi nu aşteptat până ce aceste lucruri s-au agravat. "Trebuia dusă o muncă de prevenire", a conchis Vâlnei.

Revenim cu detalii!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite