Peripeţiile unui medic român în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Ignat (35 de ani) are grijă de animalele de la Grădina Zoologică din Tripoli.Tânărul medic veterinar se află pentru a doua oară într-o zonă de conflict unde trebuie să salveze de urgenţă animalele bolnave chiar dacă se expune unui risc enorm.

În primăvara acestui an a fost martorul confruntărilor din Egipt unde a salvat caii şi cămilele bolnave şi rănite, iar acum a călătorit până în capitala Libiei de unde ne-a transmis mărturii cutremurătoare. Gabriel Ignat şi-a început misiunea internaţională pe 9 septembrie după un drum dificil şi obositor. „Aeroportul din Tripoli era închis, aşa că am zburat până în Tunis de unde am venit cu maşina, 800 de kilometri, timp de 13 ore, până în Tripoli. Situaţia părea destul de stabilă aici, oraşul este controlat în totalitate de rebeli, dar este destul de înfricoşător când vezi copii de 13-14 ani cu arme în mână“, a afirmat medicul.A mai fost plecat în misiuni externe în Bulgaria, Serbia şi India, dar Egiptul şi Libia sunt cele mai mari provocări pentru el.

Vaccinuri pentru feline
Gabriel Ignat lucrează la Fundaţia Vier Pfoten şi este singurul medic veterinar român din Libia. Din echipă mai face parte şi un fotograf din ţara noastră, Mihai Vasile, iar restul echipei este formată din Dr.Amir Khalil(Austria), Richard Stern(Austria), Kim Philips(Africa de Sud) şi Philip Lennon(Africa de Sud). Cu toţii sunt acum puşi în faţa unei mari provocări: salvarea celor peste 700 de animale de la Grădina Zoologică din Tripoli. Încă din primele zile de misiune, medicii veterinari au lucrat la foc continuu ca să vaccineze şi să trateze leii, pumele, panterele, jaguarii şi tigrii şi să caute hrană pentru antilope. Riscurile şi problemele sunt însă la tot pasul aşa că, echipa trebuie să se descurce în orice condiţii. „Deoarece pe timpul disputelor armate din capitala libiană, curentul electric a fost întrerupt, toate dozele de vaccinuri au fost deteriorate“, a relatat Gabriel Ignat care reuşeşte să comunice destul de greu doar prin intermediul internetului.

Un tigru nu a mai putut fi salvat
Medicii veterinari au fost nevoiţi să treacă şi peste alte  momente mai grele, dar care fac parte din meseria lor după pierderea unei feline pentru care ajutorul medical a venit prea târziu. „A fost un eveniment trist atunci când tigrul în vârstă de 20 de ani şi foarte bolnav, nu a mai putut fi salvat, deşi s-au depus toate eforturile“, a povestit tânărul medic. Echipa Fundaţiei Vier Pftoen depune eforturi mari pentru misiunea pe care a primit-o. „Animalele nu pot fugi şi nu se pot refugia în alte ţări – sunt închise în cuşti, iar suferinţele lor sunt atroce”, a transmis şi medicul Amir Khalil, liderul proiectului de intervenţie de urgenţă al Vier Pfoten care coordonează echipa de salvare a animalelor abandonate din Libia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite