UPDATE Şmen de avocaţi de Bucureşti -Cum acţionau escrocii imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50 de percheziţii au fost efectuate în această dimineaţă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial  Bucureşti (DIICOT) pentru destructurarea unui grup de escroci imobiliari.Printre suspecţi se află şi trei avocaţi din Baroul Bucureşti.

UPDATE ORA 11.50

Acţiunea de astăzi a procurorilor DIICOT este una dintre cele mai ample de anul acesta. Pe timpul celor aproape 50 de percheziţii, un elicopter de la Ministerul Administraţiei şi Internelor a supravegheat întreaga operaţiune.

UPDATE ORA 11.30

Procurorii au lucrat timp de şase luni la anchetă în urma plângerilor primite de la păgubiţi. „Suspecţii primeau informaţii de Cadastru despre terenuri părăsite de proprietari sau care nu aveau posibilitatea reabilitării unor imobile, în majoritate din sectorul 1 al Capitalei. În baza acestor informaţii, avocaţii cercetaţi în acest caz şi ceilalţi suspecţi făceau acte de proprietate şi acte false de identitate şi vindeau bunurile către persoane de bunăcredinţă. O altă metodă de lucrur era punerea ca garanţie a imobilelor şi terenurilor respective pentru obţinerea de credite bancare“, a declarat procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru.

Până în prezent, anchetatorii au probat şapte dintre fapte, dar spun că numărul acestora este de ordinul zecilor.

Surse apropiate anchetei au mai precizat că s-a acţionat şi prin intermediul unui director al unei sucursale BCR din Bucureştii Noi.

Potrivit DIICOT, grupul era format din 25 de învinuiţi, în sarcina acestora reţinându-se săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals şi uz de fals.

Procurorii susţin că dintre  învinuiţi, 3 au calitatea  de avocaţi în cadrul Baroului Bucureşti, unul are  calitatea de arhivar şef în cadrul Serviciului de carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti, iar un învinuit este director  coordonator al unei unităţi bancare.

Procurorii spun că membrii grupului infracţional organizat au indus în eroare, prin utilizarea de mijloace frauduloase, mai multe părţi vătămate, cu prilejul înstrăinării unor imobile care nu le aparţineau.

Modalitatea de acţionare a grupării consta în identificarea de  imobile situate în Bucureşti - terenuri cu/fără construcţie aferentă, nelocuite şi aflate în stare de conservare ori aflate în paragină şi întocmirea în fals de  înscrisuri – titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau diverse alte acte notariale precum şi acte de identitate, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare precum şi a unor persoane care aveau cunoştinţe de specialitate în domeniul confecţionării de ştampile şi alte însemne.

Învinuiţii foloseau înscrisurile falsificate pentru inducerea în eroare a persoanelor interesate de investiţii imobiliare, precum şi a reprezentanţilor birourilor notariale, prin vânzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora în vederea obţinerea unor credite bancare, fără ca proprietarii de drept  să aibă cunoştinţă despre acest fapt.

Membrii grupării au reuşit astfel inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate şi producerea  pana la aceasta data a unui prejudiciu de 980.000 de euro.

În urma a aproape 50 de percheziţii, la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial  Bucureşti au fost conduse  45 persoane în vederea audierii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite