Bucureşti: Pensionarilor şi veteranilor li se ia subvenţia la transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a decis ca toată lumea să plătească integral costul călătoriilor interjudeţene. Transportatorii se plâng că nu au mai primit din aprilie subvenţiile acordate de stat pentru pensionari şi veterani şi au datorii mari către furnizori.

Transportatorii rutieri nu mai acceptă tichetele de călătorie. „Nu mai acceptăm decontarea tichetelor pensionarilor şi veteranilor, pentru că acestea nu sunt acoperite de stat“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Augustin Hagiu, preşedintele FORT.

Nu au primit banii de şase luni
Potrivit preşedintelui Hagiu încă din vară au început discuţiile dintre reprezentanţii FORT cu Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanţe, cerând compensarea acestor datorii. „Transportatorii nu au obţinut nimic, iar transportul rutier de persoane a fost trimis în faliment“, a adăugat Hagiu. Reprezentantul FORT susţine că Ministerul de Finanţe a asigurat suma de bani pentru pensionari şi veterani pentru tot anul 2009, însă din aprilie Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu a mai dat aceşti bani către transportatorii rutieri. „Ministerul Transporturilor nu ne mai dă banii fiindcă i-a tocat pe sugativele CFR şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri“, a mai spus Hagiu.

Curse suspendate de la 1 noiembrie
Transportatorii se plâng că nu mai au bani pentru plata carburantului, a anvelopelor, a ratelor de leasing din cauza faptului că datoriile statului au ajuns la câteva mii de miliarde de lei vechi, pentru intervalul aprilie-septembrie 2009. Mai mult, ei spun că de la 1 noiembrie toate cursele regulate judeţene şi interjudeţene efectuate vor fi suspendate până când le vor fi achitate datoriile. Din FORT fac parte aproximativ 75% dintre companiile de transport privat din România.

Augustin Hagiu spune că acţiunea FORT este susţinută şi de unii dintre operatorii de transport privaţi care nu sunt afiliaţi federaţiei. O parte dintre firmele afiliate FORT au sistat de ieri tichetele pensionarilor şi veteranilor, altele aşteaptă noi runde de negociere cu Ministerul Transporturilor. Una dintre acestea este Dacos, care acoperă Bucureştiul şi Piteştiul, firmă afiliată FORT. „Nu am luat încă decizia sistării tichetelor gratuite. Mâine va fi discuţia cu cei din Ministerul Transporturilor. Dacă nu vom găsi întelegere, ne vom reconsidera poziţia“, a explicat directorul executiv al firmei Dacos, Sabin Ogreanu.

Pensionarii sunt foarte nemulţumiţi că nu vor mai beneficia de subvenţia de 50%. „Eu am un fiu şi o noră la Bucureşti. Fac două drumuri pe săptămână ca să am grijă de nepoţel. Varianta cu tichete era bună, că ne mai ajuta şi pe noi, pensionarii“֧ a spus Ioana Mihai, 64 de ani, pensionară.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor admit că au restanţe către transportatorii rutieri. „O parte din bani, 25 de milioane de lei, a fost deja plătită transportatorilor rutieri de săptămâna trecută . Mâine vom avea o întâlnire şi cu preşedintele FORT, Augustin Hagiu “, a spus secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite