Pelerinii, alungaţi de frig de la Patriarhie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zgribuliţi, enoriaşii veniţi în pelerinaj la moaştele Sfântului Dumitru au căutat adăpost pe la rude sau prieteni. Temperaturile de sub 7 grade Celsius înregistrate ieri în Capitală i-au alungat pe credincioşii veniţi la moaştele Sfinţilor Pavel, Dimitrie cel Nou, Constantin şi Elena.

În cea de-a doua zi a sărbătorilor religioase de pe Dealul Mitropoliei s-au strâns mai puţin de 2.000 de credincioşi, aproape jumătate din câţi erau în prima zi. Dacă miercuri, când au fost aproape 20 de grade Celsius, lumea se înghesuia să atingă moaştele, ieri, oamenii abia dacă mai făceau faţă  frigului.

Temperaturile, care au scăzut cu aproape 13 grade Celsius, i-au determinat să-şi găsească adăpost la rude sau la prieteni.Majoritatea nu au fost pregătiţi cu haine groase. Voluntarii de la Crucea Roşie au muncit toată noaptea, împărţind sute de ceaiuri fierbinţi.

Luni, cea mai mare înghesuială

“Noi am anunţat oamenii din prima zi să aibă haine groase, să mănânce bine, iar cei care sunt bolnavi să-şi ia tratamentele, dar cei mai mulţi nu au crezut că se va răci vremea şi au avut de suferit”, a spus Iulian Bobârnea, purtător de cuvânt Crucea Roşie. În pofida vremii şi a oboselii, doar trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. “Este vorba de trei femei, toate în vârstă, care erau deja bolnave şi nu şi-au lau medicamentele zilele acestea”, a mai spus Iulian Bobârnea.

Autorităţile se aşteaptă ca numărul pelerinilor veniţi să se închine la moaştele sfinţilor să crească din nou în weekend şi luni.

“Luni vor veni cei mai mulţi, pentru că este Sfântul Dumitru. Oricum, cei care au plecat din cauza frigului se vor întoarce odihniţi şi îmbrăcaţi”, a adăugat Iulian Bobârnea.

Moaştele a patru Sfinţi, la Mitropolie

Sărbătoarea de anul acesta, care este o premieră prin aducerea moaştelor a patru sfinţi, va aduna mai mulţi credincioşi decât în oricare altă sărbătoare din an. Sunt aşteptaţi în jur de un milion de pelerini pe Dealul Mitropoliei, iar autorităţile intenţionează să le ofere acestora liniştea necesară rugăciunilor.

“Cerşetorii şi comercianţii nu au acces în zonă. Cei care au venit pentru alt scop decât acela de a vizita moaştele nu au ce căuta pe Dealul Mitropoliei”, a spus Laurenţiu Militaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite