„Pe lângă Hala Matache, vor să demoleze alte 12 monumente”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulevardul Uranus va înghiţi toate clădirile-monument din zona Griviţa, spun reprezentanţii ONG-urilor. Asociaţiile care luptă pentru conservarea patrimoniului organizează mâine  o conferinţă de presă în care vor arăta motivele pentru care găsesc inoportun proiectul „Uranus” pentru oraş.

Reprezentanţii asociaţiilor care luptă pentru conservarea patrimoniului sunt nemulţumiţi de decizia Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a demola Hala Matache pentru a face loc Bulevardului Uranus. Mai mult, ei susţin că PMB va demola alte 12 clădiri clasate ca monumente istorice.

„Nu este vorba doar de Hala Matache. Se demolează şi hotelul Marna şi Casa Constantin Rădulescu, dar şi alte clădiri vechi de pe Calea Griviţei. Această zonă era cunoscută ca Mahalaua nisiparilor şi a cărămidarilor. Distrugerea ei reprezintă o mare pierdere pentru Bucureşti”, e de părere vicepreşedintele Asociaţiei Pro Do Mo, Doina Vella.

Ea, alături de alţi reprezentanţi ai ONG-urilor bucureştene, organizează mâine o conferinţă de presă în care vor fi prezentate motivele pentru care găsesc inoportun proiectul „Uranus” pentru oraş.

„Organizaţiile reclamă probleme de legalitate în procedura de declarare a utilităţii publice de către PMB şi în procedura de declasare a monumentelor de către Ministerul Culturii. Va fi expusă inoportunitatea acestui proiect pentru oraş din diferite puncte de vedere”, a spus preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.

Hala Matache, cea mai scumpă expropriere

Aproximativ 60 de proprietari au fost expropriaţi până în prezent de autorităţile locale pentru construirea „noului Bulevard Magheru“, cel care va lega Guvernul de Palatul Parlamentului.

Cea mai scumpă expropriere plătită de Primăria Capitalei cu peste 6 milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane de euro) este Hala Matache. Clădirea construită în 1887 a fost cumpărată de la firma Grec-Rom Business Group SRL pentru a fi dărâmată.

Nu s-a solicitat declasarea, deocamdată

Hala este monument naţional din categoria A şi nu poate fi demolată decât după declasarea avizată de Ministerul Culturii. „Noi nu am primit nicio solicitare de la Primărie pentru declasarea acestei clădiri“, a declarat directorul direcţiei, Daniel Cherecheş.

El a adăugat că membrii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice vor hotărî ce se întâmplă cu clădirea. „Ea ar putea fi dărâmată în întregime, dar este posibil să fie necesară mutarea sau conservarea unei anumite părţi din ea“, a explicat Cherecheş.

Reprezentanţii municipalităţii sunt convinşi, însă, că situaţia se va clarifica favorabil pentru proiect.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite