Bucureşti: Pe aici nu se trece, se bea cafea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mizeria şi craterele din Centrul istoric al Bucureştiului au fost acoperite de terase care nu mai lasă loc pentru pietoni.

Nimănui nu-i mai pasă de Lipscani: lucrările la străzi se fac alandala, terasele se întind pe unde e loc, iar întreagul cartier ce ar fi trebuit să fie zonă pietonală este un pericol pentru trecători.

Strada Smârdan, una dintre arterele Centrului istoric refăcute la suprafaţă, a devenit o provocare pentru bucureştenii care sunt nevoiţi să o traverseze. Cafenelele, restaurantele şi cluburile şi-au scos mesele şi scaunele în strada interzisă autivehiculelor, împrăştiate după cum le-a convenit patronilor.

Numit odinioară Uliţa Nemţilor sau strada Germană, Smârdanul aminteşte cu greu de perioada când Bucureştiul era supranumit Micul Paris. În vremurile interbelice, pe vechea stradă existau ateliere de reparaţii, croitorii sau diverse magazine şi două hoteluri celebre precum Hotel D'Europe sau Hotel Brener.

Localurile, stăpânele trotuarelor


Astăzi, cei care trec pe strada Smârdan nici măcar nu mai pot vedea clădirile cu semnificaţie istorică. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi pe unde calcă, să nu cadă în vreo groapă sau să nu se împiedice de vreun scaun, o masă sau o ladă frigorifică.

„E destul de incomod. Trec pe aici destul de des. Probabil că pentru clienţii teraselor este plăcut, dar pentru trecători, nu. Se puteau limita la un singur rând de mese”, a spus Elena Grizea, studentă.

Patronii localurilor spun însă că ei sunt cei care încearcă readucerea la viaţă a zonei. „Avem foarte mulţi clienţi, mai ales seara şi în weekend. Vin şi foarte mulţi străini şi le place aici. E fumos, e ca în Occident ”, a explicat Emil Cojocaru, patronul uneia dintre terasele de pe Smârdan.

După ora prânzului şi spre seară, bucureştenii sau turiştii se opresc să îşi tragă sufletul la una din terasele cu felinare. Ideea le surâde multora, iar atmosfera plăcuta se crează cu uşurinţă. Dovadă stau slabele şanse de a găsi o masă liberă la una din terase.

Locatarii aruncă pungi cu apă

Există însă şi oameni care contestă amplasarea teraselor pe întreaga stradă Smârdan. Aceştia sunt nemulţumiţi de aglomeraţia care se crează mai ales seara, când terasele îşi extind şi mai mult spaţiul de desfăşurare. Astfel, pentru a străbate strada, trecătorii sunt nevoiţi să îşi facă loc printre mese şi scaune.

Locatarii imobilelor din zonă sunt însă cei care iau atitudine, de multe ori necivilizată. „Avem zilnic probleme cu vecinii chiriaşi. Aruncă de sus pungi cu apă, vin beţi şi se ceartă cu noi sau dau muzica foarte tare. Au făcut chiar şi reclamaţii la Poliţie. Dar noi funcţionăm legal, avem autorizaţie de la Primărie”, a precizat Emil Cojocaru.

Pietonii au alocat, teroretic, 1,2 metri 


Regulamentul stabilit pentru autorizarea teraselor sezoniere face referire atât la organizarea spaţiului destinat pietonilor, cât şi la suprafaţa care poate fi ocupată de fiecare local. „Spaţiul minim care trebuie lăsat liber circulaţiei este de 1,2 metri. De asemenea, lăţimea terasei exterioare nu poate depăşi lăţimea suprafeţei interioare a localului”, a precizat arhitectul-şef de la Primăria Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu.

Chiar dacă există şi comisii de specialişti care inspectează zona respectivă, oricine poate sesiza nerespectarea acestor reguli la Primăria Sectorului 3.

Şi în alte zone ale capitalei circulaţia pietonilor este îngreunată din cauza teraselor amplasate pe trotuar, cum ar fi Bulevardul Regina Elisabeta şi strada Radu Beller. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite