Bucureşti: Patru luni de aşteptare pentru indemnizaţia de mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspetele mămici care îndeplinesc condiţiile pentru a primi indemnizaţia pentru creşterea copilului, care constă în 85 la sută din venitul mediu net calculat pe ultimele 12 luni de muncă, trebuie să aştepte cel puţin trei luni de la depunerea actelor pentru ca primii bani să ajungă la ele.

„Cu dosarul am rezolvat în aproximativ 10 zile. La primărie nu am avut probleme. Nebunia este la Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS), pentru că în Bucureşti nu există decât o agenţie, la care se adresează toate mămicile, pentru orice problemă. Ca să primesc primii bani am aşteptat patru luni şi jumătate. Avantajul este că vin grămadă toţi banii din lunile care au trecut“, spune Silvia, o tânără mămică bucureşteancă.

Mai citeşte şi:
Bucureşti: Documente necesare pentru eliberarea cărţii de identitate
Travaliu pentru indemnizaţia de creştere a copilului


Drumul dosarului

După concediul maternal de 126 de zile, mămicile trebuie să ceară angajatorului suspendarea Contractului Individual de Muncă (CIM). De la primăria de sector, mamele obţin un formular care trebuie completat de angajator.

După ce primesc decizia de suspendare a CIM, formularul de la primărie completat de angajator cu adeverinţa de salariat şi adeverinţa de venit din ultimele 12 luni, pot depune dosarul. În afară de aceste acte, dosarul trebuie să mai conţină şi documentele de identitate ale celor doi părinţi şi certificatul de naştere al nou-născutului.

Primăriile de sector trimit către ANPS toate dosarele pe care le strâng într-o săptămână. Ulterior, toate deciziile sunt luate doar de această instituţie, de aceea cozile şi nebunia de la ghişee sunt nelipsite. ANPS filiala de Bucureşti are sediul pe strada Hambarului, numărul 6 din sectorul 2 al Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite