Patronii din Herăstrău îşi plâng terasele demolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceriştii vor acţiona în instanţă Primăria Generală

trecută asupra planurilor municipalităţii, patronii teraselor construite fără autorizaţie în Parcul Herăstrău au preferat să aştepte inspectorii primăriei pentru a le dărâma localurile.
O mare parte din privatizaţii Parcului Herăstrău sunt de părere că demersul iniţiat de primarul general Adriean Videanu este unul abuziv, din cauza faptului că autorizaţiile de construire nu au fost verificate până acum, unii având chiar procese pe rol cu municipalitatea. "Deşi am acţionat în instanţă Primăria Generală, au venit să ne dărâme. Ni s-a spus că se vor găsi soluţii pentru noi şi văd că asta e soluţia pe care au găsit-o", ne-a declarat, printre lacrimi, Eugenia Dondera, patronul uneia dintre "terasele ilegale" din Herăstrău.
În replică, directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPA), din cadrul Primăriei Capitalei, Virgil Cârstea, a arătat că toţi cei 17 proprietari de terase găsite în neregulă au fost "anunţaţi, consultaţi, amendaţi" în prealabil, ca atare nu au motive să stea în calea buldozerelor. "Primăria urmăreşte crearea unor spaţii speciale care vor fi scoase la licitaţie pentru cei care vor să-şi continue activităţile comerciale, dar aceste spaţii trebuie să respecte planurile urbanistice zonale şi, în plus, autorizaţiile se vor da numai de la primarul general", a spus directorul ALPA. Acesta consideră că demolarea teraselor este singura modalitate de a-i descuraja pe cei care intenţionează să distrugă spaţiile verzi prin construirea de localuri, "indiferent că e vorba de Herăstrău, Cişmigiu sau Orăşelul Copiilor".
Directorul executiv al Direcţiei Inspecţie şi Control General din PMB, Viorel Uleia, l-a contrazis pe şeful ALPA, arătând că, "în mod legal, construcţiile mai vechi de doi ani, chiar ilegale, nu pot fi amendate dacă o astfel de măsură nu s-a adoptat până atunci". "În schimb, amplasamentele ilegale pot fi demolate la hotărârea primarului general", a continuat Uleia. Din cele 17 terase vizate spre demolare de municipalitate, 13 nu deţin nici un fel de autorizaţie, celelalte patru depăşind limita legală aprobată de primărie. La finalizarea acţiunii, în Parcul Herăstrău vor rămâne aproximativ 23 de localuri care respectă legislaţia în vigoare.

Patronii îşi pot recupera materialele confiscate
Materialele de construcţii, mobilierul teraselor şi chiar panourile publicitare "confiscate" de autorităţi vor fi depozitate în locurile special amenajate ale Primăriei Capitalei, acestea putând fi înapoiate proprietarilor contra-costul operaţiunilor de demolare. "Demolarea se face cu grijă, astfel ca materialele ridicate să nu fie afectate prea tare. Dacă proprietarul plăteşte costul demolării, îşi poate recupera tot ce consideră acum pierdut", a declarat Virgil Cârstea, directorul ALPA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite