Patrimoniul Capitalei a ajuns pe roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 clădiri din centrul Bucureştiului sunt marcate trei zile cu un triunghi şi cu lumină roşie.Proiectul Red Spot, care aparţine grupului de artişti focAR, îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la degradarea clădirilor de patrimoniu.

Acţiunea artiştilor a început ieri dupa-amiază, când tinerii au lipit abţibilduri pe toate cele 11 clădiri din oraş care sunt incluse în proiect. Stickerele sunt sub forma unui triunghi cu margini roşii, având în mijloc un bec roşu.

De asemenea, pe timpul nopţii, imobilele sunt luminate cu un proiector special.

,,Imobilele vor fi iluminate în roşu pe timpul nopţii, ca să atragem atenţia asupra stării lor şi să  schimbăm faţa cenuşie a Bucureştiului”, a explicat ieri pentru ,,Adevărul” Răzvan Neagoe, unul dintre artiştii plastici implicaţi în proiect.

El a adăugat că ideea le-a venit în urmă cu un an şi jumătate: ,,Aşteptăm o atitudine de la persoanele care locuiesc în aceste imobile şi o reacţie de la Primărie şi de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Punem aceste clădiri sub semnul întrebării, şi anume dacă ele vor mai exista”.

O altă problemă ridicată de artiştii plastici este că zonele sunt pline de şantiere, iar zgomotele pun în pericol structura clădirilor.
Cei de la focAR nu sunt la prima iniţiativă de acest fel.

Anul trecut au luminat Dâmboviţa de două ori prin proiectul „Start Dâmboviţa”. Anul acesta au mai pictat un imobil în zona Doamnei din Capitală cu ocazia evenimentului Noaptea Albă. „Suntem artişti şi ne dorim înfrumuseţarea clădirilor“, a precizat Neagoe.

Artiştii se lovesc de locatari

Până sâmbătă, artiştii şi-au propus să ia legătura cu locatarii. ,,Oamenii se tem că prin această acţiune vor fi evacuaţi. Ei trebuie să fie însă conştienţi că locuiesc într-o casă patrimoniu cultural şi să o întreţină”, a explicat Neagoe.

În cazul în care locatarii nu vor fi de acord cu lipirea abţibildelor şi cu luminarea clădirilor, artiştii le vor accepta decizia şi nu vor marca locuinţele. Dacă însă ei nu vor putea fi contactaţi, cum a fost cazul mai multor locatari, printre care cel al clădirii din strada Luterană nr. 14, artiştii vor marca imobilele.

Potrivit membrilor I love Bucharest, partenerii artiştilor în proiect, proprietara de aici susţine că este sabotată de cei care vor să demoleze casa şi nu are încredere în nimeni care încearcă un dialog.

Cele 11 clădiri incluse în proiect

Str. General Budişteanu nr. 28, sector 1 – sf. sec. XIX, casă în reconstrucţie din 2000

Str. General Budişteanu nr.16, sector 1, “Muzeul Cornel Medrea” – sf. sec. XIX, casă în reconstrucţie din 2000

Str. General Budişteanu nr. 8, sector 1 – sf. sec. XIX, casă în reconstrucţie din 2000

Str. Theodor Aman nr. 2, sector 1 – sf. sec. XIX, casă locuită

Str. Luterană nr.14, sector 1 – sf. sec. XIX

Calea Griviţei nr.54, sector 1 – sf. sec. XIX, imobil inclus în ansamblul arhitectural Calea Griviţei

Calea Griviţei nr.52, sector 1, “Casa Lespezeanu”– sf. sec. XIX, imobil inclus în ansamblul arhitectural Calea Griviţei

Calea Griviţei nr.50, sector 1 – sf. sec. XIX

Calea Griviţei nr.43, sector 1 – nu este monument

Calea Griviţei nr.60, sector 1 – sf. sec. XIX – prima jumatate a sec. XX

Calea Griviţei nr. 77, sector 1 – 1908

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite