FOTOGALERIE Pasajul Lipscani, capitonat pe jumătate de ochii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasajul pietonal de lângă magazinul Cocor a fost renovat doar la un capăt, şi pe jumătate, pentru evenimentul prilejuit de mutarea statuii Lupoaica din Piaţa Romană în Piaţa Roma.

FOTOGALERIE

Pasajul care face legătura între strada Lipscani şi Piaţa Sfântul Gheorghe nu este singurul aflat într-o stare deplorabilă. Soarta lui este împărtăşită şi de Pasajul Englez, Pasajul Macca şi Villacrosse.

Găurile din tavan, chioşcurile improvizate şi „celebrul“ magazin cu invitaţii de nuntă însoţesc trecătorul prin coridorul din pasaj. „E vechi şi de demult, au dat şi ei cu puţină vopsea. Când eram tânăr toată lumea traversa pe aici, să meargă de la Cocor la magazinul Bucureşti, desfiinţat acum“, povesteşte Nicolae Horbocea, în vârstă de 74 de ani. „Ce au făcut ei nu se numeşte renovare. Au pus nişte plăci peste pereţii scorojiţi ca să acopere mizeria“, spune Ionuţ, proprietarul unui magazin din pasaj.

Pereţi căptuşiţi doar la un capăt

În urmă cu aproape două luni, autorităţile păreau să înceapă renovarea pasajului. Acum, totul a fost abandonat. La inaugurarea monumentului Lupoaica, la începutul lunii iunie, primarul Romei, Giovanni Alemanno, a fost invitatul de gală al edilului bucureştean Sorin Oprescu. Pentru a ascunde dezastrul de la intrarea în pasajul pietonal care leagă Lipscaniul de Piaţa Sfântul Gheorghe, autorităţile au „reparat“ pereţii doar la capătul dinspre Piaţa Roma, de ochii lumii. Pe lângă zidurile „îmbrăcate“ superficial au fost amplasate şi bare de aluminiu pentru a delimita sensurile de mers.

„E bine că au început să facă ceva, dar nu trebuie să renunţe. Bine că avem de ce să ne ţinem când urcăm, dar treptele sunt deteriorate şi bătrânii îşi pot rupe picioarele. Probabil de asta s-au gândit să pună bare“, spune Costel, un trecător. De cealaltă parte a pasajului, la cele două ieşiri, balustradele sunt de lemn, ros şi învechit de vreme, iar scările sunt în aceeaşi stare ca atunci când au fost construite. Plăcuţa cu denumirea pasajului este ascunsă sub grafitti şi reclame rupte.

Anul trecut, ziarul „Adevărul“ trăgea un semnal de alarmă faţă de situaţia pasajelor pietonale din Bucureşti. Niciunul nu a intrat în renovări de atunci. Cele mai multe spaţii de acest gen din Capitală sunt în prezent toalete publice sau locuri în care se aruncă gunoaie. Printre ele şi trei monumente naţionale, Pasajul Englez, Pasajul Macca şi Villacrosse.

Pasaje-monument lăsate de izbelişte

Pasajul Englez

image

Aflat în centrul Capitalei, Pasajul Englez nu a fost renovat niciodată, clădirile din jur fiind aproape de prăbuşire. Greu de găsit din cauza panourilor publicitare care sunt agăţate la intrare, dar şi a grămezilor de gunoi care domnesc aici, culoarul poate fi uşor asemănat cu un decor de film horror. Fiind inclus pe lista patrimoniului naţional, culoarul stradal a fost construit în 1885, în faţa fostului sediu al Teatrului Naţional, în prezent hotelul Novotel, după moda celor din capitalele Europei. În acelaşi stadiu se află pasajele Villacrosse şi Macca, construite în 1891 ca o potcoavă în jurul fostului hotel Pesht.

Pasajul Villacrosse

image

Pe lângă pasajele de patrimoniu, unul dintre cele mai insalubre pasaje, cel din intersecţia Piaţa Presei Libere, uneşte trei artere, Şoseaua Poligrafiei, Şoseaua Kiseleff şi Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Pasajul arată ca un bazar improvizat, cu frizerie, magazin de haine, toaletă publică, bar şi fast-food.

Pasajul Piaţa Presei Libere

image

Responsabilul municipalităţii cu Centrul istoric, Ciprian Cazacu, a declarat pentru „Adevărul“ că aceste treceri acoperite nu vor fi renovate prea curând. „Pasajele Lipscani, Villacrosse şi Macca fac parte din Centrul Istoric lărgit şi pentru că nu există niciun proiect legat de renovarea acestor monumente repararea lor va întârzia“, spunea Cazacu anul trecut. Autorităţile nu au putut fi contactate ieri pentru a explica situaţia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite