Pasajul Basarab, blocat în prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii au parcurs ieri podul, proaspăt inaugurat de municipalitate, de zece ori mai încet decât în vară, adică în 25 de minute. Reprezentanţii Primăriei susţin că pasajul va fi parcurs în aproximativ 15 minute, zilele viitoare, după ce se vor regla timpii de semaforizare şi după ce conducătorii auto vor învăţa rutele cele mai eficiente.

La primele ore ale dimineţii, când majoritatea conducătorilor auto se îndreptau către serviciu sau se grăbeau să-şi conducă micuţii către şcoli sau grădiniţe, coada de maşini se întindea pe mai bine de un kilometru, pe sensul de mers dinspre Cotroceni către Bulevardul Nicolae Titulescu. Practic, coloana începea de la intersecţia cu Bulevardul Banu Manta şi ajungea până la mijlocul pasajului, în dreptul supermarketului de la Orhideea. Până la „poalele“ podului, conducătorii auto trebuiau să oprească maşinile de cel puţin opt ori.

Doi kilometri în 25 de minute

În jurul orei 8.00, şoferii se plângeau că le-a luat aproximativ 25 de minute să ajungă de la Cotroceni la Banu Manta, adică pe o distanţă de aproximativ doi kilometri. „Este incredibil. Am făcut aproape o jumătate de oră ca să trec de pe o parte pe cealaltă. În vară traversam podul în maximum două minute“, spunea Alin Cristea, un bucureştean în vârstă de 32 de ani.

O doamnă povestea că a reuşit să străbată jumătate de pod în şase minute, după ce a urcat în zona Orhideea. „Este rău că venim de pe pod, care are două benzi pe sens, dar mai vine o bandă pe lângă pasaj şi ne poticnim în două străzi – Nicolae Titulescu şi Banu Manta, cu câte două benzi pe sens “, spunea Maria Dumitriu.

Reporterii „Adevărul“ au testat podul, pentru a vedea cât durează să-l străbată, în jurul orei 9.00, când traficul se mai decongestionase. Dacă pe sensul de mers către Cotroceni ne-a luat aproximativ două minute să-l traversăm, în sensul opus, am reuşit să-l trecem în mai bine de zece minute, cu cel puţin zece opriri.
Cu toate că la ieşirea către Banu Manta era un poliţist local care dirija traficul, acesta nu putea să facă faţă numărului mare de autoturisme.

Cu 40% mai multe maşini faţă de vacanţă

Reprezentanţii municipalităţii susţin că lucrurile vor merge mai bine, în următoarele zile, când timpii de semaforizare se vor obişnui cu traficul de acum. „Senzorii care comandă semafoarele au funcţionat după o matrice în perioada precedentă, de vacanţă, care nu mai este valabilă în prezent. În următoarele două-trei zile se vor obişnui cu traficul de acum şi vor funcţiona după alţi timpi, iar traficul se va mai decongestiona, astfel“, a explicat, pentru „Adevărul“, directorul de la Direcţia Infrastructură de la Primăria Capitalei. Acesta a mai spus că cel mai probabil pasajul va fi parcurs, în orele de vârf, în aproximativ 15 minute.

El a adăugat că alte explicaţii pentru aglomeraţia de pe pasaj se referă la legătura cu Calea Griviţei, care „nu se face prin viraj la stânga, ci prin viraj la dreapta, pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza“, dar şi la parcările parazite, pe marginea drumului şi traversările prin locuri nepermise ale pietonilor.
Directorul estima ieri că fluxul de trafic a crescut cu aproximativ 40% faţă de perioada de vacanţă: de la 40.000 de autoturisme pe zi, la 60.000 de maşini. El a mai spus că şoferii făceau aproximativ 40 de minute pe ruta existentă înainte, pentru a străbate această zonă, adică Podul Grant sau Dinicu Golescu - Gara de Nord.

185 de agenţi au dirijat traficul în Capitală

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Brigada Rutieră Bucureşti, Ioana Stancu, cele mai aglomerate artere au fost ieri Şoseaua Ştefan cel Mare, Bulevardul Iuliu Maniu, Calea 13 Septembrie şi Bulevardul Mihai Bravu. „Mâine (n.r. astăzi) o să fie mai lejer din cauză că ieri şi-au dus copiii cu maşina la şcoală, la începerea noului an. În total, au fost 185 de agenţi de la Brigada Rutieră care au asigurat dirijarea traficului“, a spus Stancu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite