Pasajul-hazna de la Universitate, în renovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei va plăti peste 4,5 milioane de euro pentru reparaţii Preluat încă de anul trecut de Municipalitate, Pasajul de la Universitate a fost mai repede o imensă ghenă de

Primăria Capitalei va plăti peste 4,5 milioane de euro pentru reparaţii

Preluat încă de anul trecut de Municipalitate, Pasajul de la Universitate a fost mai repede o imensă ghenă de gunoi subterană decât un spaţiu civilizat din centrul unei capitale europene. Noul responsabil, Administraţia Străzilor, a atribuit lucrările firmei Delta ACM, după o licitaţie cu repetiţie. În primă fază nu au fost concurenţi, iar la a doua şedinţă de licitaţie a fost unul singur, care a şi câştigat.

Primăria Capitalei va scoate de la bugetul local 4.662.739 de euro pentru refacerea pasajului pietonal. Licitaţia pentru realizarea lucrărilor a fost o adevărată "bătaie" de cap pentru Administraţia Străzilor. "Beneficiul este destul de scăzut. Din cauza asta nu am avut la prima şedinţă ofertanţi. La a doua a venit unul, care a câştigat şi proiectarea, şi execuţia", spune directorul Administraţiei Străzilor, Claudiu Bălan.

Interior şi reţele noi

Raportul de specialitate care a stat la baza aprobării documentaţiei pentru modernizarea pasajului arată un lucru puţin ciudat. Cu toate că pasajul este al Municipalităţii, la primul capitol al cheltuielilor apare suma de 1.254.558 de euro. Unii dintre consilierii generali se întreabă şi ei ce se întâmplă. Directorul Administraţiei Străzilor dă şi el din umeri şi, cu toate că a semnat raportul de specialitate, spune că nu se pricepe, pentru că nu e "specialist".

Ca noutate, wc-urile de la Universitate se pare că vor fi, în sfârşit, funcţionale. "Vom schimba toate instalaţiile sanitare. Acum sunt înfundate cu mizerie şi grăsimi de la magazinele din pasaj", ne mai spune Claudiu Bălan. Nota de plată pentru utilităţi va fi de peste 36.000 de euro. Investiţia de bază însă, adică refacerea interiorului pasajului, ajunge la 2.853.452 de euro. În raportul de specialitate se arată că finisajele vor fi făcute cu placaje de granit, noii stâlpi vor fi îmbrăcaţi cu inox, iar întreaga pardoseală va fi tot din granit. Pasajul va avea instalaţie de ventilaţie şi climatizare, iar spaţiile comerciale vor fi reconfigurate.

Şantier printre pietoni

Lucrările la pasaj se vor face fără interzicerea accesului pietonilor. Dacă angajaţii spaţiilor comerciale se feresc să vorbească despre renovare, pietonii abia aşteaptă "salubrizarea" pasajului. "Când intri în pasaj, ai senzaţia că eşti într-un vagon cu navetişti, lângă toaletă", spune Costin Simionescu, student la Universitate. O vânzătoare de la unul dintre magazine se gândeşte că ar putea să rămână şomeră, pentru că nimeni nu ştie deocamdată cum vor fi dispuse spaţiile comerciale.

"Vor fi şi spaţii comerciale, şi unităţi de alimentaţie publică, şi chiar un punct de informare turistică", spune directorul Direcţiei Generale Infrastructură din Primăria Capitalei, Gheorghe Udrişte. Lucrările pot începe chiar în această primăvară, iar ocupanţii spaţiilor comerciale vor părăsi zona în termen de 30 de zile de la primirea notificării de la primărie, potrivit unui acord semnat de aceştia cu Municipalitatea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite