Pasajul Universităţii, în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrica a lăsat ieri fără curent pasajul din centrul Capitalei, din cauză că fostul administrator, care a pierdut concesiunea spaţiului de la municipalitate în instanţă, a refuzat să mai

Electrica a lăsat ieri fără curent pasajul din centrul Capitalei, din cauză că fostul administrator, care a pierdut concesiunea spaţiului de la municipalitate în instanţă, a refuzat să mai plătească factura

Scandalul dintre firma căreia i-a fost concesionat Pasajul Universităţii, SC Di Apollo, şi Primăria Capitalei a lăsat ieri pe întuneric aproape 20 de firme. Pe motiv că acestea nu aveau contract direct cu distribuitorul de energie, Electrica a reziliat contractul cu Di Apollo, la cererea acesteia din urmă.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că patronii din Pasajul Universităţii au fost somaţi încă de săptămâna trecută să evacueze spaţiile, pentru că nu aveau contracte de închiriere cu municipalitatea. "Di Apollo a pierdut în instanţă concesiunea pasajului, aşa că trebuia să renunţe şi la contractul cu Electrica. Problema curentului se va rezolva în câteva zile", a declarat primarul general, Adriean Videanu.

O concesiune păguboasă

Pasajul de la Universitate a fost concesionat de către Primăria Capitalei societăţii Di Apollo, în 1996, pe o perioadă de 10 ani. Viceprimarul din acea perioadă, Iulian Creţu, a convenit cu firma Di Apollo ca până la sfârşitul concesiunii să repare şi scările rulante, pe cheltuială proprie.

Acest lucru nu s-a întâmplat, cu toate că au fost nişte tentative de punere în funcţiune a scărilor. Surse din Primăria Capitalei susţin că acest contract devenise păgubos pentru municipalitate. Şi asta pentru că firma concesionară ar fi plătit către primărie o chirie de numai 1.000 de lei pe lună, în timp ce, din închirierea spaţiilor comerciale, Di Apollo ar fi câştigat aproape 100.000 de euro pe lună.

Primăria a câştigat în instanţă

Nemulţumită de modul în care se derula contractul cu firma Di Appolo, primăria a dat în judecată concesionarul încă din mandatul lui Traian Băsescu. Anul trecut, municipalitatea a câştigat procesul, iar în vară a obţinut şi ordin de evacuare. În urmă cu doi ani, primăria i-a notificat pe chiriaşi să încheie fişe de calcul cu administraţia locală, pe motiv că Di Apollo nu va mai fi concesionarul pasajului.

Dintre cei contactaţi de oamenii primăriei, numai două firme au acceptat oferta şi au fost şi singurele care ieri nu au stat pe întuneric.

Societăţile comerciale care îşi desfăşoară acum activitatea în pasaj au fost notificate din nou de municipalitate să evacueze spaţiile.

Şi asta pentru că pasajul de la Universitate trebuie să intre într-un proces de reabilitare. "Nu ştiam că se va întâmpla asta, pentru că noi avem contracte valabile şi funcţionăm cu toate aprobările necesare", a precizat Cristian Savu, purtător de cuvânt al McDonald`s România, unul dintre fast-foodurile din Pasajul Universităţii.

El a adăugat că lipsa prelungită a energiei electrice a dus la pierderi importante pentru companie. Potrivit conducerii municipalităţii, în perioada ce urmează, primăria va comanda un studiu de fezabilitate, după care va urma o licitaţie pentru a începe modernizarea Pasajului Universităţii. În cei şapte ani de proces, pasajul nu a mai fost întreţinut.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite