Pasaj subteran în Piaţa Charles de Gaulle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările vor începe în primăvara anului viitor, iar investiţia pentru construcţia pasajului subteran denivelat va fi de 58 de milioane de euro. Construcţia pasajului rutier face parte din acelaşi proiect care vizează amenajarea unei parcări subterane cu peste 600 de locuri în aceeaşi zonă a Capitalei.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în ultima şedinţă, documentaţia tehnico-economică a investiţiei, ce vizează construirea unui pasaj rutier subteran pe Bulevardul Aviatorilor, urmând ca Primăria Capitalei să înceapă licitaţia pentru demararea lucrărilor.

Astfel, construcţia pasajului ar trebui să înceapă în luna martie a anului viitor, iar după un an şi jumătate de lucrări şi restricţii, şoferii vor putea circula printr-un nou pasaj şi vor scăpa de aglomeraţia din zonă. „Pasajul este o construcţie unitară cu parcarea subterană ce se va construi în zona respectivă. Este o zonă circulată, iar pasajul va ajuta la descărcarea fluxului de maşinice vor circula pe viitoarea Autostradă 3”, a declarat Ion Dedu, director la Direcţia de Transporturi a Primăriei Capitalei.

Lungimea pasajului: 1.400 de metri
Potrivit raportului de specialitate întocmit de Direcţia de Infrastructură, „intersecţia Charles de Gaulle constituie un punct nodal de tranzit auto aflat la confluenţa unor mari artere de circulaţie: Bulevardul Aviatorilor, Bulevardul Constantin Prezan, Calea Dorobanţilor şi Bulevardul Primăverii. Datorită disfuncţionalităţilor circulaţiei rutiere în intersecţia menţionată este necesară optimizarea traficului rutier cu reconfigurarea acestei zone prin construirea pasajului”, se arată în raport.

Pasajul va avea o lungime de aproximativ 1.400 de metri, iar finanţarea va fi asigurată din bugetul local.
Pentru construirea pasajului rutier subteran sunt necesare lucrări de structură, de arhitectură, de reconfigurare a accesului existent în staţia de metrou Aviatorilor, de montare a instalaţiilor electrice, sanitare, a reţelelor de apă, de canalizare, de gaze, electrice, de telecomunicaţii si de iluminat public, potrivit raportului de specialitate.
De asemenea, proiectul nu necesită exproprieri, circa 290 de metri în nordul şi în sudul intersecţiei de la Charles de Gaulle aparţin de domeniul public al Municipalitaţii.

Parcare subterană cu 600 de locuri
Odată cu lucrările la pasaj va începe şi construcţia parcării subterane din aceeaşi zonă. Parcarea din zona Charles de Gaulle va fi amenajată pe o suprafaţă de peste 36.000 de metro pătraţi şi va avea trei niveluri.
Nivelul 1 va fi destinat spaţiilor comerciale şi spaţiilor publice pietonale, iar nivelurile 2 şi 3 vor fi destinate exclusiv parcării autoturismelor,  având peste 600 de locuri.

Ambele tronsoane, atât pasajul, cât şi parcarea, sunt dotate cu acces propriu auto complet echipat şi spaţii tehnice proprii. Tronsonul vestic este poziţionat la intersecţia dintre Bulevardul Constantin Prezan cu Bulevardul Aviatorilor, iar tronsonul estic este poziţionat la intersecţia dintre Bulevardul Calea Dorobanţilor cu Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Primăverii.

"Crucea Secolului", mutată pentru 134.000 de euro
Primul pas pentru construirea pasajului este mutarea statuii "Crucea Secolului" din centrul pieţei. Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic şi-a anunţat deja intenţia de reamplasare a statuii pe site-urile de licitaţii publice, serviciu pentru care este dispusă să plătească 134.000 de euro. Ofertele pot fi depuse până la 29 noiembrie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite