Parchet: Agresorul de la oficiul poştal a vrut să îşi spună problemele şi gândurile personale la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agresorul de la oficiul poştal din Capitală, ajutat de complicele lui, a sechestrat două persoane aflate în unitate pentru că dorea să îşi spună problemele şi gândurile în emisiuni TV, iar lăsarea lui în libertate ar încuraja şi alte persoane să comită astfel de infracţiuni, potrivit procurorului.

Florin Niedbala, care a intrat înarmat cu un topor într-un oficiu poştal din cartierul Drumul Taberei din Capitală, şi complicele lui, Ion Cîrceag, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, miercuri, de instanţa Judecătoriei Sectorului 6.

Potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 6, Florin Niedbala, ajutat de Ion Cîrceag, a intrat, marţi, în jurul orei 10.30, în Oficiul Poştal nr. 23 din strada Romancierilor, înarmat cu un topor şi un cuţit, a ameninţat mai multe persoane, a lipsit de libertate un bărbat şi o femeie şi a distrus mai multe bunuri.

Niedbala este urmărit penal pentru ameninţare, distrugere, lipsire de libertate, port ilegal de armă albă, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar Ion Cîrceag este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Cei doi au fost reţinuţi marţi, iar Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 a cerut instanţei arestarea lor preventivă, solicitarea fiind admisă de Judecătoria Sectorului 6.

Procurorul de caz arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor doi că lăsarea lor în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, având în vedere modalitatea de comitere a faptei, premeditarea şi "îndrăzneala de care au dat dovadă".

"Astfel, inculpatul Niedbala Florin, fiind ajutat de către inculpatul Cîrceag Ion, fără niciun respect faţă de valorile sociale ocrotite de legea penală a pătruns într-un oficiu poştal şi a lipsit de libertate două persoane aflate în incinta acestui oficiu poştal, întrucât dorea să îşi expună problemele şi gândurile personale în direct în cadrul unor emisiuni televizate. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Nidbala Florin a ameninţat cele două persoane cu toporul aflat asupra sa şi a distrus mai multe bunuri din incinta oficiului poştal", arată procurorul Sebastian Mierliţă, în propunerea de arestare preventivă.

În referat se menţionează că, la evaluarea pericolului concret pentru ordinea publică, s-a avut în vedere şi faptul că infracţiunile săvârşite prezintă un grad de pericol social ridicat, că lăsarea în libertate a inculpaţilor ar încuraja comiterea de către alte persoane a unor infracţiuni asemănătoare, s-ar acredita ideea că justiţia nu acţionează ferm împotriva persoanelor care săvârşesc fapte penale şi s-ar crea în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate.

"Gravitatea deosebită a infracţiunilor şi reacţia publicului faţă de aceasta ar putea determina tulburări sociale care pot justifica arestarea preventivă a inculpaţilor cel puţin pentru o anumită perioadă de timp. Prezervarea ordinii publice este apreciată ca un element pertinent şi suficient pentru privarea de libertate a unei persoane, când se bazează pe fapte de natură să arate că lăsarea în libertate a respectivei persoane ar tulbura în mod real ordinea publică", mai arată procurorul de caz.

Florin Niedbala a intrat, marţi, în jurul orelor 10.00, în Oficiul Poştal nr. 23 din sectorul 6, înarmat cu un cuţit şi un topor, cerând ca la faţa locului să vină reprezentanţii mass-media "pentru a-şi exprima public o serie de nemulţumiri personale", potrivit Poliţiei Capitalei.

În momentul în care Niedbala era la intrarea în oficiul poştal şi le spunea jurnaliştilor care sunt cererile lui, poliţiştii bucureşteni au intervenit şi l-au imobilizat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, Sebastian Mierliţă, care este şi procuror de caz, s-a stabilit că Florin Niedbala a venit în Capitală în 28 octombrie şi s-a cazat la un hotel. O zi mai târziu, Niedbala a identificat, în apropierea hotelului, Oficiul Poştal nr. 23 din strada Romancierilor, unde a intrat, marţi, înarmat cu un topor şi un cuţit cu lama de 20 de centimetri, a ameninţat mai multe persoane, a lipsit de libertate un bărbat şi o femeie şi a distrus mai multe bunuri.

Anchetatorii au mai stabilit că, în 1997, Niedbala a fost condamnat pentru vătămare corporală din culpă, în urma unui accident rutier.

Sebastian Mierliţă a mai spus că, din investigaţiile de până acum, nu a rezultat că bărbatul ar avea probleme medicale de natură psihiatrică.

Florin Niedbala cerea "alipirea României de Moldova" şi "taxe ca în Italia", au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, Florin Niedbala le-a spus poliţiştilor despre o reţetă secretă de a fabrica aur pe care ar deţine-o. Niedbala a povestit că a sunat la mai multe instituţii ale statului, pentru a comunica "soluţia lui de a scoate România din criză", însă nu a fost băgat în seamă de nimeni.

Anchetatorii au stabilit că Florin Niedbala a fost ajutat de un bărbat să vină în Bucureşti şi să comită fapta.
La scurt timp după producerea incidentului din oficiul poştal din Sectorul 6 al Capitalei, complicele lui Niedbala s-a speriat şi a fugit la Vâlcea.

După ce a fost identificat de poliţişti, bărbatul a fost prins marţi seară şi adus pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 unde, spun sursele citate, acestuia i s-a probat participarea la faptă şi a fost reţinut pentru 24 de ore.

Potrivit procurorului de caz, acesta îl cunoştea de mulţi ani pe Niedbala, cei doi fiind prieteni apropiaţi. Complicele ar fi refuzat iniţial să se implice, însă, la insistenţele susţinute ale lui Niedbala, a cedat şi a acceptat să-l aducă la Bucureşti pentru comiterea faptei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite