Palatului lui Basarab, dezgropat din gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşeurile care acopereau ruinele cetăţii au fost ridicate de ADP în urma sesizării ziarului „Adevărul de Seară”

Groapa de gunoi formată peste reşedinţa de vară a fostului domnitor Matei Basarab a fost desfiinţată, dar căruţele continuă să aducă gunoaie în zonă.

Bucureştenii care locuiesc în zona Baicului, pe străzile Ziduri între vii, Malului şi Marian Cristescu, au un motiv de bucurie. Până de curând, ei erau terorizaţi de mirosurile greu de suportat emanate de gunoaiele care acopereau ruinele cetăţii lui Basarab, dar şi de cei care transportă gunoaiele acolo. Prima problemă a fost remediată de lucrătorii de la ADP din sectorul 2 în urma unei sesizări făcută de ziarul „Adevărul de Seară”.

Se aruncă gunoi în continuare


„Am strâns gunoiul din zonă în aproximativ o săptămână, dar problema este că oamenii vin în continuare şi aruncă gunoaiele aici”, a spus şeful echipei care s-a ocupat de strângerea reziduurilor din Baicului.
Riveranii din zonă râd cu un ochi, dar cu altul plâng. Pe de-o parte se bucură pentru că gunoaiele au fost strânse, dar sunt îngrijoraţi de faptul că nu se face nimic împotriva celor care continuă să arunce gunoaie în zonă. „Ne bucurăm că au ridicat tot molozul de aici, dar acum ar trebuie să pună un gard sau un paznic ceva, pentru că vin în continuare căruţe şi camioane să descarce moloz”, a spus Constantin Ciocănea, care locuieşte în zonă de peste patru ani.

Şi vecinul său, Ion Ianculescu este de aceeaşi părere. „Bine că ne-au scăpat de gunoiul ăla că ne omora mirosul, dar să-i pună pe poliţiştii ăia comunitari să mai dea o raită pe-acolo ca să nu mai arunce nimeni nimic, pentru că ăştia fac groapa de gunoi la loc într-o lună”, a explicat Ion.

Se va face parc

Reprezentanţii primăriei spun că poliţiştii comunitari mai dau amenzi şi mai urmăresc zona, dar că nu pot desemna un om să stea în permanenţă acolo. „Oamenii nu sunt responsabili, chiar dacă văd că este curat, continuă să arunce. Soluţia noastră pentru acest teren este să îl transformăm într-un parc, dar înainte trebuie să ne interesăm de statutul juridic al terenului”, a spus Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.
 
Cetatea, din secolul al XVII-lea
Istoricii sunt cei care confirmă spusele oamenilor şi nu înţeleg de ce locul, o adevărată comoară istorică a fost lăsat să ajungă în această stare jalnică. „În anul 1635, pe acel teren a fost o reşedinţă de vară a lui Matei Basarab. După moartea sa, nimeni nu s-a mai îngrijit de ea“, a declarat istoricul Dan Falcan de la Muzeul Municipal Bucureşti. De-a lungul timpul, palatul a ajuns o ruină. Istoricul a mai spus că domeniul avea întinderi mari de viţă de vie şi de aici a provenit şi numele străzii din prezent Ziduri între Vii.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite