Palatul Şuţu, un cavou sub cheia Primăriei. Mulţi dintre locuitorii Capitalei habar n-au unde este Muzeul Muzeului Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea-monument din Piaţa Universităţii adăposteşte Muzeul Municipiului Bucureşti, o instituţie ţinută în letargie de o conducere veche de 15 ani.

Muzeul Municipiului Bucureşti ar trebui să fie, conform standardelor europene, o carte de vizită a Capitalei, cu atât mai mult cu cât se află în centrul oraşului. În loc să caute nişte soluţii inteligente de finanţare pentru renovarea, modernizarea şi dotarea muzeului cu exponate semnificative pentru Bucureşti, consilierii generali s-au preocupat ieri doar de rearanjarea organigramei.

Tot ieri, Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) era închis, iar în curte - pustiu. Porţile încuiate aveau vopseaua decojită şi nu erau oricum primitoare pentru potenţialii vizitatori. Faţada clădirii arăta învechită şi nici interiorul nu găzduieşte prea multe elemente de patrimoniu relevante pentru oraş. ,,Mi-a plăcut, dar mi s-a părut cam gol, cam săracăcios”, a relatat Alexandra Alex, o tânără studentă la ASE, care văzuse MMB pentru prima dată la Noaptea Muzeelor.

Cârnaţi şi brânză la muzeu

De câţiva ani a devenit o obişnuinţă ca grădina muzeului să găzduiască diverse târguri. Cele de handmade sau de antichităţi sunt binevenite sau măcar nu sunt dăunătoare, însă printre acestea se strecoară deseori standuri cu brânzeturi sau cârnaţi. Mulţi dintre trecători sunt atraşi de agitaţie şi de mirosul de mâncăruri, neştiind însă că se află în curtea unei clădiri cu valoare de monument istoric, care adăposteşte istoria Municipiului Bucureşti. În timp ce aceste târguri sunt frecventate de un număr impresionant de  bucureşteni, muzeul primeşte numai câteva zeci de vizitatori în zilele bune.

Bucureştenii vor muzee modernizate

Mulţi locuitori ai Capitalei nu ştiu unde este MMB, unii nu ştiu chiar ca există acest muzeu. Însă cei care ştiu îl vor modernizat. Oamenii în vârstă îşi amintesc cu nostalgie fala pe care o reprezentau clădirile din patrimoniul naţional. ,,Mi se rupe inima, în multe dintre muzee şi teatre se făcea educaţie înainte, acum s-a ales praful”, a mărturisit, ieri, în timp ce se plimba în centru, doctor Ionescu Dan Costantin. Acesta a spus că Bucureştiul a ajuns ,,un amestec nepotrivit între clădiri dărăpănate şi construcţii moderne de sticlă”. Chiar şi cei mai tineri au conştiinţa bunului public şi consideră că ,,este absolut necesar să se investească în cultură”, după cum a susţinut studenta la ASE.

Mai în glumă, mai în serios, ,,ar trebui găsiţi nişte sponsori sau nişte oameni cu bani, care să finanţeze renovarea muzeului”, a spus Ana Borcan, o pensionară de 79 de ani, fostă economistă. Aceasta a numit clădirea „o perlă a Bucureştiului” şi a reconoscut că i-ar plăcea foarte mult ,,să vadă şi tinerii cum a fost Capitala înainte, cu muzeele, târgurile şi bogăţiile ei veritabile”.

Case memoriale uitate

Pe lângă Observatorul Astronomic, sub apartenenţa MMB se află şi o serie de case memoriale şi muzee de o valoare inestimabilă. Dacă Observatorul este cunoscut în rândul bucureştenilor, nume ca ,,Theodor Aman”, ,,Dr. Nicolae Minovici” sau ,,Dr. George Severeanu” nu trezesc le nicio scânteie locuitorilor Capitalei.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite