Bucureşti: Ce se ascunde în Palatul Şuţu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini bucureşteni ştiu că în Piaţa Universităţii există un muzeu dedicat oraşului lor, deschis pentru public încă din anul 1931 Clădirea a fost pe rând primărie, bancă, institut de construcţii şi mai târziu muzeu.

Nu au auzit nici la televizor şi nici prin ziare nu s-a scris prea des despre existenţa unui muzeu al oraşului, iar pliantele lipsesc cu desăvârşire. Bucureştenii trec zilnic pe lângă Muzeul Municipiului Bucureşti, fără a fi atraşi în vreun fel de impozantul Palat Şuţu.

Dincolo de porţile înalte de fier forjat, vizavi de Piaţa Universităţii, se ascund tăcute şi nepromovate „Zeiţa de la Vidra“ (un vas neolitic antropomorf), sabia lui Constantin Brâncoveanu şi Biblia de la Bucureşti din 1688 a lui Şerban Cantacuzino.

Istoria de sub nasul bucureştenilor

Cei mai mulţi dintre locuitorii Capitalei nu ştiu ce se află chiar sub nasul lor. „Cred că este Muzeul de Istorie. Nu am intrat niciodată pentru că nu mă atrage“, spune Mariana Stănoiu. „Bine că mi-aţi spus!. Eu nu ştiam de existenţa unui muzeu al Bucureştiului. Ce se află aici?“, a întrebat Victor Stan, un trecător. „Trec de multe ori pe aici, pentru că este în drum spre serviciu. Am văzut câteva afişe şi fotografii, dar nu ştiam că este Muzeul Municipiului“, a afirmat un bucureştean grăbit.

Obiecte originale de la 1833

Palatul Şuţu din Bucureşti, o clădire ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, găzduieşte primul Muzeu al Municipiului din sud-estul Europei. Dintre obiectele originale care se mai păstrează şi astăzi în muzeu, amintim scara interioară de la intrare concepută de renumitul sculptor şi artist decorator Karl Stork, oglinda de murano, dar şi câteva sobe autentice şi parchetul dintr-o singură sală.

Citiţi mâine despre exponatele nepromovate ale MMB în „Adevărul“


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite